Hvordan kan dansk forædling og produktion af græsfrø hjælpe danske økologer, og hvad betyder det for mælkeydelsen?

Der findes mange forskellige kvalitetsparametre i grovfoderproduktion, som alle spiller ind, når det kommer til at optimere bedriften i forhold til mælke- eller kødproduktion. Proteinindhold, høj fordøjelighed og holdbarhed er blot nogle af de kvalitetsparametre, som landmanden skal have fokus på, og kvaliteten starter helt ude i marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For Peter Juel, som er økologisk mælkeproducent, er der helt bestemte kvalitetsparametre, han fokuserer på.

Gennemtænk, undersøg og fokuser på kvaliteten

Peter Juel kan tale længe om valg af sorter og frøblandinger. Peter Juel har nemlig set fordelen ved at udnytte nyeste genetik inden for græsser og dermed opnå en langt højere kvalitet i grovfoderproduktionen. Resultatet er et synligt merudbytte i mælkeproduktionen.

- Allerede inden græsmarken etableres, foretager jeg de første spæde men fundamentale valg i forhold til den endelige kvalitet af mit grovfoder, fortæller Peter Juel og fortsætter:

- Jeg sammensætter selv min frøblanding på baggrund af den nyeste genetik og har i år valgt Ovambo 1, Abosan 1 og Humbi 1 fra DLF.

Peter Juel slår fast, at valg af sorter og korrekt græsblanding gør en forskel, og han pointerer, at markens bonitet og slætstrategi selvfølgelig skal med i overvejelserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Valg af sorter fra DLF har givet Peter Juel et øget udbytte og holdbare marker med ensartet kvalitet og et dertil højere mælkeudbytte.

Hurtig fremspiring og robuste planter gør en forskel

Som økolog har Peter Juel også erfaret, at frøets vitalitet og sortens robusthed gør en forskel.

- Det er i mindre grad muligt at bekæmpe ukrudt i økologisk produktion, og derfor er det vigtigt at bruge robuste, holdbare og stærke sorter med god spireevne og ikke mindst skabe en god bund i græsmarken, fortæller han.