Mange besætninger har et uudnyttet indtjeningspotentiale, fordi deres foder ikke er formalet fint nok. Formålet med formalingen er, at grisen kan udnytte så meget energi fra kornet som muligt. Proteinråvarerne skal også formales, så de kan blive optimalt udnyttet. Det store spørgsmål er, hvilken formalingsgrad grise kan klare og ikke mindst, hvad staldpersonalet kan klare? Hvis man tidligere har haft negativ effekt med fin formaling, er man måske tilbøjelig til at nøjes med den nemme løsning, som er at fodre med grovere formal-ing, og det koster på foderforbruget.

Formaling af foderet er ofte et diskussionspunkt, hvor jeg tit hører "sådan plejer vi at gøre, og vi tjekker jævnligt formalingsgraden". Når jeg efterfølgende ser på listen over, hvor mange gange formalingen er tjekket det seneste år, er det måske kun noteret tre, fire eller fem gange på listen. Det er ikke nok, hvis energien fra korn og protein fra eksempelvis sojaskrå skal udnyttes optimalt af grisene i stalden.

Få adgang til hele artiklen

Prøv første måned for kun 1 kr. og få ubegrænset adgang til alt indhold på Maskinbladet.dk*
Få adgang nu
Allerede abonnent?
* Efter første måned fortsætter abonnementet automatisk til normalpris - 179 kr. pr. md inkl. moms.
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.