Abonnementsartikel

Sygdommen PRRS er i sig selv bestemt ingen spøg. Efter forsøg med både medicinsk sanering og vaccination har vi valgt at have en PRRS-positiv besætning og forsøge at skabe et stabilt sohold. Det har i lang tid fungeret godt, men henover efteråret skete et udbrud ved de fravænnede grise i klimastalden.

Henover sommeren har vores klimastald, ligesom de andre staldafsnit, kørt rimelig godt. Dog med en smule overbelægning (i perioder op til 30 procent), som følge af forbedrede resultater i soholdet, men på et fornuftigt niveau med antallet af døde grise. Det er klimastalde af ældre dato, og kunne bedst beskrives som et rum med fuldspalter og en varmeblæser. Sammen med ungsvinestaldene ligger de klods op af farestalden kun adskilt af en drivgang. Selvom der fravænnes pæne, store, fem uger gamle grise, som ved øjemål vejer mellem 6,5-7,5 kg, vil en typisk dødelighed ligge på omkring fem procent.

I 2016, omkring november/december, kom der et stort udbrud af PRRS type 2 i både sohold og klimastald. Det viste sig ved mange grise med hjernebetændelse, ledbetændelse, strithår og lav tilvækst i både farestald og klimastald samt flere omløbere og kastninger ved søerne. Der kom styr på dette udbrud omkring januar/februar gennem bedre management og grundig medicinering af grisene. Siden da er resultaterne gået den rigtige vej, og sommeren 2017 har været kanon set med en driftsleders øjne.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få adgang til alle artikler på Maskinbladet.dk
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.