Et studie ved Aarhus Universitet har set nærmere på læsioner hos slagtesvin fra tre forskellige typer produktionssystemer; henholdsvis konventionelt indendørs, konventionelt fritgående, samt økologiske (fritgående). I studiet indgik slagteridata fra knap 1,1 million slagtesvin registreret ved rutinemæssig kødkontrol over en periode på tre år. Målet var at sammenligne forekomsten af sygdomme hos slagtesvin på tværs af de tre produktionssystemer.

Opgørelsen fra Aarhus Universitet viser, at luftvejsinfektioner for alle tre produktionssystemer var langt den hyppigste lidelse med en besætningsforekomst på cirka 20 procent i gennemsnit. Til gengæld var en række andre problemstillinger klart forbundet med, hvilket produktionssystem grisene var vokset op i. Eksempelvis viste resultaterne, at risikoen for parasitære leverpletter, haleskader, ledbetændelse, hudsår og knoglebrud var størst i de to frilandsbaserede produktionssystemer, mens trykskader på ben, navlebrok og klovbylder oftere sås hos konventionelt opstaldede grise.

Få adgang til hele artiklen

Prøv første måned for kun 1 kr. og få ubegrænset adgang til alt indhold på Maskinbladet.dk*
Få adgang nu
Allerede abonnent?
* Efter første måned fortsætter abonnementet automatisk til normalpris - 179 kr. pr. md inkl. moms.
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.