Abonnementsartikel

Det er ikke ligegyldigt, hvilket produktionssystem grise vokser op i, når det handler om, hvilken type af skader de risikerer at pådrage sig under opvæksten. Det viser et nyt studie fra Aarhus Universitet

Et studie ved Aarhus Universitet har set nærmere på læsioner hos slagtesvin fra tre forskellige typer produktionssystemer; henholdsvis konventionelt indendørs, konventionelt fritgående, samt økologiske (fritgående). I studiet indgik slagteridata fra knap 1,1 million slagtesvin registreret ved rutinemæssig kødkontrol over en periode på tre år. Målet var at sammenligne forekomsten af sygdomme hos slagtesvin på tværs af de tre produktionssystemer.

Opgørelsen fra Aarhus Universitet viser, at luftvejsinfektioner for alle tre produktionssystemer var langt den hyppigste lidelse med en besætningsforekomst på cirka 20 procent i gennemsnit. Til gengæld var en række andre problemstillinger klart forbundet med, hvilket produktionssystem grisene var vokset op i. Eksempelvis viste resultaterne, at risikoen for parasitære leverpletter, haleskader, ledbetændelse, hudsår og knoglebrud var størst i de to frilandsbaserede produktionssystemer, mens trykskader på ben, navlebrok og klovbylder oftere sås hos konventionelt opstaldede grise.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få adgang til alle artikler på Maskinbladet.dk
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.