Abonnementsartikel
I 1999 introducerede Massey Ferguson 7200-serien, som blandt andet bestod af 7256, der afløste MF 36, og sidst i 2002 blev maskinen opdateret og fik tilnavnet CereaMejetærskerens historien fortæller mindst lige så meget om maskinens tilstand som årgang, høstet areal og kørte timer, mener østjysk maskinhandlerMassey Ferguson 7256 var den midterste af i alt syv modeller i 7200-serien, som blev introduceret i 1999 og opdateret til Cerea i 2002. Maskinen er udstyret med et 18 fods PowerFlow skærebord, der øger maskinens kapacitet i vanskelige afgrøder som frøgræs og korn med udlæg.
Massey Ferguson 7256 er udstyret med en 253 hestes Sisu motor og blev for det meste leveret med et 5,60 meter bredt skærebord.
I forhold til MF 36 har 7256 fået en kraftigere foraksel, flere hestekræfter, elektrisk justering af broen, længere tilløbsplan og en større tank, som rummer 8.000 liter
Lige som de øvrige mejetærskermodeller fra fabrikken i Randers kunne 7256 leveres med enten et traditionelt skærebord eller det unikke PowerFlow skærebord.
Giver et markant løft
Specielt i vanskelige afgrøder som frøgræs, ærter og korn med udlæg af græs, giver PowerFlow skærebordet effektiviteten et markant løft.
Andre mejetærskerproducenter har opfundet et skærebord, hvor afstanden mellem kniven og samletromlen kan varieres og tilpasses strålængden på de forskellige afgrøder.
Med PowerFlow skal der ikke foretages justeringer, når der skiftes mellem forskellige afgrøder, og uanset om afgrøden er kort- eller langstrået, føres afgrøden ind i maskinen med toppen først og i et jævnt flow.
Monteret med sideknive er PowerFlow bordet unikt til direkte høst af raps. Det lange skærebord giver mulighed for at høste afgrøden i den ønskede højde og med et minimum af spild.
MF 7256 var den midterste af i alt syv modeller i 7200-serien. 7256 var den største af de fire modeller med fem halmrystere, mens de tre større modeller alle havde seks halmrystere.
Maskinen var desuden udstyret med roterende kerneudskiller og returtærsker. Da modellerne blev opdateret til Cerea, fik de to største modeller otte halmrystere i stedet for seks.
Den brugte Massey Ferguson 7256, som er set hos Jøla Maskincenter A/S, er en årgang 2002, der har gået 950 timer. Maskinen er udstyret med Auto Level skærebord og elektrisk justering af halmsnitterens spredeplader.
Afgrødesammensætning og høstforholdene på den enkelte ejendom samt chaufføren er faktorer, som alle har stor betydning, når tilstanden på en mejetærsker skal vurderes, og derfor er det en god ide at ofre lidt tid på at klarlægge maskinens historie, før der købes brugt mejetærsker.
Rettidig omhu med justering og servicering forlænger levetiden væsentligt på eksempelvis elevatorkæderne og transportbåndene i PowerFlow skærebordet. Hårdhændet kørsel og vanskelige afgrøder som frøgræs og ærter er derimod med til at øge slitagen på maskinen.
- En maskine, der udelukkende har høstet korn på en ejendom uden sten, kan derfor have høstet flere tusinde hektar, uden at vitale dele på mejetærskeren har lidt overlast.
- En simpel kontrol af, hvor tæt skærebordet har arbejdet på jorden, kan foretages ved at undersøge slidpladerne under skærebordet. Også skader på samlesneglen i skærebordet fortæller om der har været sten i maskinen, siger maskinhandler Claus Nielsen, Jøla Maskincenter A/S.
- Næst efter maskinens historik og kosmetiske stand vil jeg undersøge skærebordet og samtlige kæder på maskinen for slitage, understreger han.
Vigtigt med renholdelse
- Transportbåndene i PowerFlow skærebordet må ikke være flossede i siderne, og hvis medbringerne er rykket af, er det et udtryk for, at båndene ikke har været vedligeholdt og justeret på den rigtige måde, siger værkfører Knud Erik Algren, Jøla Maskincenter.
- Under hvert transportbånd er der en åbning i bunden af skærebordet, så materiale, der kommer under transportbåndene, kan falde ud.
- Men i løbet af høsten kan der ophobe sig materiale imellem transportbåndene, og derfor anbefaler vi, at afskærmningen mellem transportbåndene afmonteres hver anden dag, og båndene rengøres med trykluft, siger han.
- Specielt når rapsen høstes direkte, og afgrøden er våd, er renholdelsen vigtig, idet det fugtige materiale har en tendens til at klæbe sig til båndenes bagside. Det kan resultere i, at båndene bliver for stramme, eller at de begynder at løbe skævt, siger Knud Erik Algren.
Når indføringskæder og elevatorkæder skal kontrolleres for slid, anbefaler værkføreren, at koncentrere sig om de led, hvor indføringsjern eller gummiflapper er monteret.
- Disse led er de mest udsatte, og efter at kæderne er løsnede, kontrolleres slitagen ved at vrikke med leddene. Ud over kæderne kontrolleres tandhjulene for slitage, lige som det er en god ide at vurdere sliddet på selve elevatorkassen, tilføjer værkføreren.
Halmsnitteren skal være i orden
Lige som fingre og knive i skærebordet skal være i orden, skal knive og modskær i halmsnitteren være intakte og skarpe.
- Ud over en dårlig snitning og fordeling af halmen medfører sløve knive og modskær, at såvel effektforbruget som forbruget af brændstof stiger. På de fleste halsnittere kan modskærene aggressivitet i forhold til knivene justeres, siger Knud Erik Algren.
- Det er en udbredt misforståelse, at den bedste snitning opnås, når modskærene er justeret helt ind og står vinkelret på knivene. Det medfører blot, at snitteren hakker halmen i stykker. Det svarer til at skære et stykke brød med en kniv ved blot at presse den igennem brødet, påpeger han.
- Enhver ved, at det går langt lettere, hvis kniven bevæges frem og tilbage og skæres igennem brødet. Derfor skal modskærene i snitteren også monteres lidt på skrå, så halmen skæres over. Det giver den bedste og billigste snitning af halmen, siger Knud Erik Algren.
Han tilføjer, at hvis der er problemer med, at der ryger hele strå igennem snitteren, kan der monteres en vinkelskinne lige under modskærene. Skinnen stopper stråene og giver en mere ensartet snitning af halmen.
Selve tærskesystemet skal selvfølgelig være i orden, og derfor er det nødvendig at kigge såvel slagler som bro efter for skader.
- På nyere maskiner er det sjældent nødvendig at gøre noget ved cylinder eller bro. Men er der skader efter sten, tager vi broen ud og retter den op i en speciel opretterbænk. Samtidig slibes brolinealerne op og defekte brotråde udskiftes, siger Knud Erik Algren.
Tekniske data for Massey Ferguson 7256
Motor
634 DSBIEL med 253 hk
Brændstoftank: 600 l
Fremrift: Hydrostatisk i tre områder
Skærebord
5,6 meter
Power Flow
Hydraulisk vindedrev
Tærskeværk
Cylinderbredde: 1,40 meter
Cylinderdiameter: 600 millimeter
Omslutningsvinkel tærskebro: 117 grader
Antal rystere: fem
Rysterareal: 6,40 m²
Soldareal: 4,50 m²
Korntank
Indhold: 8.000 l.
Tømmetid: ca. 90 sek.
Mål og vægt
Længde: 9,87 m
Bredde uden skærebord: 3,40 m
Højde: 4,00 m
Vægt uden skærebord: 12.780 kg