Dybstrøelse, blødt gummigulv og masser af plads til besætningens flok af nykælvere. Og så en A2 Lely-robot, hvor køerne kan gå hen og blive malket så tit, de vil.

Det er konceptet for Hans Julius Skøtt Lervads velfærdsafdeling, som han har etableret for at give sine dyr mere ro og plads.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jo bedre dyrene har det, jo bedre producerer de jo også. Det er klart, pointerer Hans Julius.

Ordning med reservedele

Robotten har han lejet hos Milcotec - en ordning om månedlig leje plus service fire gange om året.

- Det er en god ordning, som har gjort det muligt for mig at få den ekstra robot. Det havde ikke været muligt, hvis jeg selv skulle købe den. Desuden betaler jeg kun for service og montering. Med i prisen følger også reservedele. Det giver en god tryghed, hvis noget skulle gå i stykker, fortæller Hans Julius.

Hans Julius Skøtt Lervad har to A2 Lely-robotter i forvejen, som han købte for 14 år siden. Disse robotter fører Milcotec også service på, og det var i gennem denne aftale, at han hørte om muligheden for at leje.

Til besætningen hører 160 malkekøer i alt. I velfærdsafdelingen går der omkring 30 køer af gangen i en periode på en til to måneder, efter at de har kælvet, og inden de kommer tilbage til stalden ved siden af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konkurrencedygtig med lave omkostninger

Hans Julius etablerede velfærdsafdelingen i marts 2017. Det var en foderlade ved siden af stalden, som han tog i brug.

- Fordelen ved robotter er, at de er nemme at putte ind. De fylder ikke ret meget, så jeg kunne hurtigt lave foderladen om og lave en afdeling, som ikke kostede ret meget. Vi er nødt til at være konkurrencedygtige, så vi kan overleve på en lav mælkepris, siger Hans Julius.

Kviehotel og ottende generation

Foruden gården Bjerlev Vestergaard, som han er ottende generation på, har Hans Julius også lejet en gård i nærheden, hvor han har etableret et kviehotel med 350 kvier. Her passer han sine egne kvier, fra de er seks måneder til omkring 24 måneder samt kvier for to andre landmænd.

Hans Julius driver desuden 200 hektar jord.