Ifølge amerikanske Cargill, der ejer SCA Danmark, er det perspektiverne i et nyt koncept for smågrisefoder ved navn Neopigg Shield. Konceptet lanceres nu i Danmark.

Neopigg Shield indeholder ikke veterinær zink, og derfor vil en smågriseproducent, der går over til det nye foderkoncept, mindske sit totale forbrug af zinkoxid. Fjernelsen af veterinær zink svarer til en reduktion af zinkoxid på 94 procent de første to uger efter fravænning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Cargill mener, at Neopigg Shield dermed imødekommer den ofte fremsatte kritik af landbrugets nuværende forbrug af zink.

Andre effekter af det nye foderkoncept er ifølge Cargill op til seks procent stigning og mere ensartethed i den daglige tilvækst; en foderudnyttelse hvor der bruges mindre end 1,5 kg foder pr. kg tilvækst samt mindre forbrug af medicin. Det sidste dog afhængig af besætningens sundhedsstatus.

Pointen er, at geleen danner en belægning på grisens tarmvæg. Belægningen kaldes også mucin-effekten, og den hæmmer de sygdomsfremkaldende bakteriers evne til at bevæge sig gennem tarmvæggen og fremkalde inflammationer (betændelsestilstande) og diarre. Dermed kan det nuværende forbrug af veterinær zink stoppes.

Trods de ifølge producenten positive effekter af Neopigg Shield vil SCA-direktør Vagn Lind ikke skynde sig at sende et vognlæs af sted, hvis en ny kunde ringer for at bestille varen.

- Ligesom med vores andre produkter, sælger vi kun efter et møde, hvor vi får en grundig indsigt i produktionen. Dermed bliver vi i stand til at rådgive om den optimale anvendelse af konceptet på den konkrete bedrift. Helst vil vi indgå i et team omkring bedriften sammen med dyrlægen og eventuelt andre konsulenter, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det handler om at finde den løsning, der er bedst for den enkelte landmand. Det her nye koncept er ikke nødvendigvis det bedste for enhver smågriseproducent. Eller det kan være, at der er noget andet, for eksempel omkring management eller fysiske forhold, der skal justeres på, før eller imens man skifter foderkoncept, tilføjer teknisk salgschef Kristian Lauridsen.