Abonnementsartikel

Økolog Esben Møller Xu har gennem mange år afskrevet antibiotika til sine køer. Han gør det for at forebygge resistens, men der er også forretningsmuligheder i antibiotikafri produktionsformer eller enkeltdyr.

Køer skal passes, så de ikke har brug for antibiotika, mener Esben Møller Xu. Det fortalte han på Økologikongressen, der blev afholdt i november 2017.

Han er tredjegenerations landmand på Rudholm i Roust ved Varde - en øko-gård med sortbroget dansk malkekvæg. Han anvend­er af princip ikke antibiotika til sine 280 køer, hvis de er over seks måneder gamle. I stedet får de lov til selv at blive raske. Begrund­elsen er, at han ønsker at forebygge resistens. Det mener han, at landbruget skylder omverdenen, og han ønsker at bevise, at man godt kan have fornuftig dyrevelfærd og give køerne et langt liv uden lidelser og producere sund mælk uden at bruge antibiotika. Han har efterlevet sit mål i mange år, og vejen dertil har han dels opnået gennem avlsarbejde, hvor han har krydset med blandt andet Jersey og svensk rød.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.