Effektiviteten og opløseligheden af planteværnsmidler afhænger af temperatur og pH-niveauet, og disse værdier kan nemt blive ødelagt, skriver Dammann i en pressemeddelse. Sprøjteføreren har mulighed for ved hjælp af tilsætning af passende additiver, at ændre disse faktorer og få en positiv effekt på virkningen af planteværnsmidler.
Indtil nu er pH blevet målt med teststrips, og temperaturen med et termometer. Med Dammanns væskeindikator måles disse parametre ved hjælp af en sensor, og resultaterne vises på en monitor på siden af sprøjten. Dermed undgår man den direkte kontakt med sprøjtevæsken, som man har ved brug af teststrips og termometer.
De fleste planteværnmidler fungerer bedst i en sur eller svagt sur væske (pH 4-6). Mange aktive ingredienser er ustabile, når pH er højere end 7, fordi de nedbrydes af alkalisk hydrolyse (forsæbning). Eksempelvis aktivstoffet phenmedipham (ukrudtsmiddel) og pyrethoider, giver Dammann som eksempel.
Tabet af et aktivstofs effektivitet starter, lige så snart midlet bliver blandet med sprøjtevæsken (vandet) og forsætter med at tabe effekt, indtil aktivstoffet rammer overfladen på planterne og tørrer, hvis ikke sprøjtevæsken indeholder et optimalt pH. Afhængig af hvilket aktivstof, der er tale om, og pH-værdi kan 50 procent af aktivstoffet blive forringet indenfor få minutter.
Generelt er insekticider mere modtagelige overfor alkalisk hydrolyse end fungicider og herbicider. Hvis planteværnsmidler benyttes i et ikke optimalt pH-niveau, kan det føre til øget resistens på grund af forringet effekt af aktivstoffet.
Sprøjteføreren kan med den ny væskeindikator løbende følge både pH og temperatur under fyldning, og den kan derfor nå at reagere, hvis værdierne ændrer sig i en negativ retning.
Vandtemperaturen spiller også en rolle, fordi opløseligheden af mange planteværnsprodukter og bladgødskningsprodukter aftager i takt med at temperaturen falder. Med varmt vand er den tid, det tager for et produkt at opløses, i særdeleshed i saltkomponenter, væsentlig kortere end i koldt vand.