Abonnementsartikel

Som kvinde bosat på Frederiksberg udråbes jeg jævnligt til speltmoster. Jeg fristes derfor til at kalde Danmarks største producent af spelt; Jan Skaaning, Lolland for speltkonge. Agro har besøgt ham på Majbøllegård i Guldborg på Lolland.

Vi går måske og tror, at spelt, emmer, ølandshvede udelukkende er noget, der dyrkes på mindre og økologiske ejendomme. Det er imidlertid ikke tilfældet. Jan Skaaning er konventionel landmand, ejer 300 hektar og forpagter 400 hektar, og han har 20 års erfaring med at dyrke spelt. I 2017 så sædskiftet således ud: 270 hektar spelt, 120 hektar roer, 60 hektar rødsvingel, 150 hektar raps, 70 hektar byg og 20 hektar udyrkede arealer.

- Spelten sælger jeg primært til Valsemøllen og Lantmännen Cerealia i dag. Tidligere har jeg også solgt korn og mel under eget navn: Majbøllegård til butikkerne. Netto solgte mit mel i 1 kg stofposer og andre butikker blandt andre Magasin solgte kerner i stofposer, som kunderne selv kunne male til mel i butikken. Vi leverede hele konceptet inklusive kværne, hylder og display, fortæller Jan Skaaning.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.