Jordpakning er snart en saga blot, det er vel blot et spørgsmål om tid før arbejdsredskaberne for alvor kommer ned fra oven og vi ikke længere behøves køre rundt i marken, men derimod benytter droner til at klare fremtidens opgaver i marken. Kunne vi forestille os et scenarie, hvor de foretager selv såningen for os, foruden plantepleje med næringsstoffer og planteværn. Det er vel blot et spørgsmål om at opskalere størrelsen på selve dronerne eller hvad?

Præcisionslandbrug kommer derved til at få en helt anden betydning, når vi meget præcist vil kunne gå ned og behandle mindre områder med de rette redskaber og en meget målrettet indsats. Og når forskerne taler om Miljø-DNA vil teknologi og biologi måske lige pludseligt komme til at gå op i en højere enhed, hvor de to ting, vil samarbejde omkring at bekæmpe trusler, afhjælpe mangler eller foretage analyse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremtidens millimeterlandbrug vil give landbruget et gevaldigt løft i forhold til at vi bruger vores ressourcer på den bedst mulige måde til gavn for alle parter; landmanden, miljøet og planterne.

Er det så sådan jeg ser et ønskescenarie for fremtidens landbrug? Nej. Landbrug er et håndværk. Og selvom dronerne vil give os som landmænd flere værktøjer, så ligger de vigtige beslutninger om, hvordan vi griber udfordringerne an stadig hos os som landmænd. Det er os, der vurderer, hvilke tiltag der skal gøres i marken ? ikke maskinerne. Og det er, efter min mening, ekstremt vigtigt at holde fast i. Også selvom maskiner og ny teknologi giver os et bedre grundlag at træffe beslutningerne på.