Abonnementsartikel

Selvom Torben Hauskov egentlig ikke var særlig vild med ideen om intelligente løsninger i stalden, må han nu erkende at de sparer ham tid og penge.

Hos Havskov Svineproduktion ved Lemvig, driver Torben Hauskov en svineproduktion med 2.350 søer på fire ejendomme, og derudover cirka 1.000 hektar.

Torben Hauskov driver gården sammen med sin familie, som dog ikke er en aktiv del af driften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Min kone har et arbejde væk fra gården, men jeg har da 15 ansatte til at hjælpe mig, siger han

...Jeg var ikke ret meget i tvivl, mest fordi jeg så en mulighed for at spare energi...

Produktionen er en hel traditionel svineproduktion, med en produktion af godt 80.000 smågrise, som alle sælges ved 30 kg.

- Vi har smågrisene på tre enheder, og søerne på en, siger Torben Hauskov.

Klimastaldene er forskellige renoverede stalde, af meget forskellige størrelser, og det er derfor ikke ens forhold i alle stalde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Intelligente varmelamper

Egentlig startede bekendtskabet med Veng Systems intelligente løsninger i 2011, hvor Torben Hauskov skulle bygge et soanlæg fra bunden.

- Det var Danish Farmdesign, der stod for at tegne stalden og sikre licitation af de ting, vi skulle bruge, fortæller Torben Hauskov og fortsætter:

- I den licitation vandt Veng så ordren på varmelamper, og selvom jeg var lidt skeptisk i starten, er jeg blevet meget glad for det.

I farestalden har de intelligente varmelamper altså nu kørt i seks år, og selvom han synes, at der har været meget vedligehold på det, så er han ikke i tvivl om, at han ville vælge det igen.

- Det er altså rart, at man ikke skal tænke på at flytte lamper, og så er det rart at man kan holde grisene inde i hulerne, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den intelligente styring sikrer netop, at der er den nøjagtigt rigtige temperatur i hulen, så der hverken er for koldt eller for varmt. Er der for varmt, kan det gøre, at pattegrisene ikke ønsker at ligge derinde.

For at spare energi

- Da vi så stod overfor at skulle renovere nogle klimastalde, stod Niels Veng igen klar med råd om, at vi også her skulle vælge intelligent overdækning, siger Torben Hauskov.

Torben Hauskov havde i forvejen taget et valg om, at skifte ventilationen til Veng, så firmaet var allerede inde i processen.

- Jeg var ikke ret meget i tvivl, mest fordi jeg så en mulighed for at spare energi, siger Torben Hauskov.

Han indrømmer dog, at han overvejede at grave slanger ned alligevel, så han kunne tænde for det, hvis nødvendigheden opstod, men han gjorde det ikke, og det har han ikke fortrudt endnu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jamen det fungerer jo fint, og lamperne slukker også hurtig, når grisene først er kommet ind i stien, siger han.

Til gengæld kan han ikke klart sige, at den intelligente overdækning har påvirket svineriet i stierne.

- Nu er det jo ikke til at sige hvordan det havde set ud, hvis vi ikke havde haft det, men vi har stadig en del svineri på det faste gulv. Men der er jo mange faktorer, der kan spille ind på det, siger han.

Som eksempel fortæller han, at i en af de stalde, hvor han endnu ikke har fået intelligent overdækning, er han nød til at sætte en overdækning op foran vinduet, da solen ellers skinner lige ind i stien, og så starter de med det samme med at svine.

- Det er i hvert fald tydeligt, at det altid er i stierne med vinduerne, hvor grisene begynder at svine. Og er de først begyndt, er det næsten umuligt at stoppe, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overvejede rumvarme

Det eneste, som Torben Hauskov er i tvivl om, er, hvorvidt han skulle have sat rumvarme op i staldene. Det blev valgt fra på anbefaling af Niels Veng, men alligevel er han nu lidt i tvivl, om han skulle have gjort det.

- Jeg syntes nogle gange, det er lidt koldt herinde, men om det er nok til det påvirker grisene, eller om det bare er os, der syntes det er koldt, det ved jeg ikke, siger han.

Det er specielt om vinteren, at han føler et behov, og også i tilfælde, hvor han ikke kan fylde en hel stald.

- Jeg tror, jeg havde gjort det i dag, men siden at jeg ikke har sat det op endnu, har problemet jo nok ikke været stort nok, pointerer han.

Har sat målere op

Når snakken falder på energi og energibesparelse, er det klart, at Torben Hauskov har en klar opfattelse af, at de intelligente løsninger gør, at han sparer penge på energi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er svært helt at sige sikkert, og vi ved det jo ikke helt, men nu har vi sat målere op, så vi kan få overblik over forbrug på de enkelte stalde, fortæller han.

Der er stadig stalde, hvor gulvet varmes op med varme fra et oliefyr, og hvor de intelligente løsninger ikke er opsat.

- Det første, jeg kan se, er, at jeg bruger en hæslig masse olie på de stalde, fortæller han og fortsætter:

- Men ellers vil jeg godt lige kunne følge det et helt år, inden jeg konkluderer på, om vi sparer penge.

Det er dog helt sikkert, at Torben Hauskov til enhver tid, ville vælge intelligente løsninger, hvis han skulle bygge helt nyt i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har jo som sagt stadig stalde, hvor det ikke er i endnu, men det er bestemt planen, at også de skal have det, for jeg tror bestemt på den her løsning.

Tip til sygestierne

Systemet fungerer på den måde, at de påmonterede lamper står for varmen i den første tid. De lamper styres nøjagtig som i farestalden, og skruer op og ned på sti-niveau, efter hvilken varme følerne måler i stien.

- Faktisk ser vi, at lamperne allerede efter den første dag skruer ned for styrken, i enkelte stier, siger Torben Hauskov og fortsætter:

- Omkring dag 10-12 ser vi slet ikke lamperne tændte mere, og på dag 16 slukker kurven helt for lamperne.

Når lamperne er slukket, begynder overdækningen stille og roligt at åbne. Det er alle overdækninger i stalden der åbner ens, så det sker på baggrund af et gennemsnit at målingerne i stierne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har en stald, hvor der er en styring til hver side, men ellers er det alle huler, som åbner samtidig. Det er kun i sygestierne at det kan være et problem, men det har vi løst, fortæller han.

I sygestierne har Torben Hauskov nemlig sat en ekstra lille kæde i den wire som åbner hulen. På den måde åbner hulen lidt langsommere end de andre stier, og når grisene så kan klare det, fjerner han blot den lille kæde.

Intelligente løsninger også i fremtiden

Som tidligere nævnt er Torben Hauskov ikke i tvivl om, at han vil vælge det i fremtiden også.

- Jeg var egentlig ikke så vild med alt for meget teknik i stalden, for der er tit besværlige styringer, som folk ikke kan bruge, og så går det i stykker, siger han og fortsætter:

- Men her er der meget simple styringer, og så kan jeg se at det virker.