Abonnementsartikel

Med ny teknologi kan landmændene anvende pesticider mere effektivt, idet sprøjtemidler kun anvendes dér, hvor der virkelig er brug for dem.

Det er de to virksomheder Bosch og Beyer, som sammen vil gå nye veje ved at kombinere forskellige teknologier og kompetencer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med smart spraying ryddes markerne bæredygtigt for ukrudt. Det sikrer udbyttet og skåner samtidig miljøet, siger Markus Heyn fra ledelsen hos Bosch.

Virksomhederne vil i et treårigt forskningssamarbejde udvikle en smart spraying-teknologi, der udnytter pesticiderne mere effektivt.

- Med smart spraying ryddes markerne bæredygtigt for ukrudt. Det sikrer udbyttet og skåner miljøet, siger Markus Heyn.

Forskningskonceptet vil blive præsenteret på dette års Agritechnica-messe i Hannover.

Målrettet sprøjtning

På markerne konkurrerer afgrøder som majs og hvede med ukrudt om en plads i solen for at få vand og næringsstoffer. Resultatet er dårligere afgrøder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For effektivt at bekæmpe de uønskede planter er omfattende brug af sprøjtemidler for øjeblikket som regel den eneste løsning, selvom ukrudt ikke altid gror jævnt fordelt på marken. Resultatet er, at afgrøder og landbrugsjord også sprøjtes med sprøjtemidler - og det kan skade miljøet.

- Det er vores mål, at sprøjtemidler kun anvendes dér, hvor der virkelig er brug for dem, siger Tobias Menne, leder af Digital Farming hos Bayer. Især i den tidlige vækst er ukrudt vanskeligt at identificere. Med kamerasensorer kan den nye smart spraying-teknologi differentiere mellem afgrøder og ukrudt og med en speciel applikationsteknik målrettet sprøjte ukrudtet med sprøjtemidler og dermed skåne miljøet. Med smart spraying tilfører vi mere intelligens til markerne, siger Johannes-Jörg Rüger, der er leder af enheden Commercial Vehicles and Off-Road hos Bosch.

Det, der adskiller systemet fra eksisterende/tidligere systemer på markedet, er, at de kun leverer "grøn identificering", men ikke kan skelne mellem afgrøder og ukrudt.

Sådan virker det

Inden landmændene kører ud på deres marker, hjælper en digital "markmanager" med at bedømme situationen på marken og anbefaler det bedste tidspunkt for ukrudtsbehandling. I én arbejdsgang identificeres ukrudtet nøjagtigt, og sprøjtemidlet sprøjtes ud, når sprøjten kører over marken.

Mange kameraer spredt over hele sprøjten tager en løbende serie billeder, identificerer de forskellige slags ukrudt og giver mulighed for at definere den optimale behandling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mens sprøjten stadig kører over marken, sprøjtes der sprøjtemiddel ud i den nødvendige mængde og blanding ved hjælp af passende applikationsparametre. Mens det relevante ukrudt sprøjtes målrettet, forbliver ukrudtsfri områder uberørt. Alt dette sker med lynets hast inden for millisekunder.

- Smart spraying er et kvantespring inden for ukrudtsbekæmpelse, siger Björn Kiepe, der er leder af Agronomy i Bayers enhed Digital Farming og fortsætter:

- Vi kombinerer moderne teknologi til ukrudtsidentifikation med evnen til at anvende forskellige aktive stoffer, alt efter, hvad situationen kræver. Denne proces er meget præcis med en rumlig opløsning på godt under en meter. Det vil gøre det endnu nemmere for landmændene at praktisere bæredygtig beskyttelse af afgrøderne.

Vigtigst af alt: Systemet tager højde for forbehandlinger, vekselvirkning mellem forskellige aktive stoffer og den bedst mulige virkningsgrad for de sprøjtemidler, der anvendes, for at forhindre ukrudtet i at udvikle resistens.