Kan vi egentlig tillade os at give fuld gas, når vi laver en dyrkningsstrategi uden at skele til omkostninger og antal behandlinger. Jo, man er vel blåøjet, naiv, har ja-hatten på og ser positivt på tingene i håbet om, at man høster et højt udbytte. Når udbyttet så ikke kan indfri ens forventninger, rammer virkeligheden hårdt, og man kommer ikke uden om, at man er nødt til - til en vis grad - at skele til omkostningsniveauet. Især når vi nu igennem længere tid har med en kornpris på omkring 100 kroner at gøre.

Jeg referer til dette års Ytteborg Cup Vinterbyg, hvor undertegnede fik lov at stille et hold, og konkurrerer mod seks dygtige hold. Ikke helt med den ønskede topplacering, men det var alligevel spændende at være med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men der er meget at lære endnu. Timing skal være rigtig i forsøget på at ramme plantens behov, når den har behov for det, så der kan sikres sunde og stærke planter, som leverer et godt udbytte. Den timing blev ikke helt opnået.

Jeg mener så absolut stadig, at det er vigtigt, vi ser på planternes behov - om det er med planteanalyser eller om vi har med jordprøver at gøre. Vi skal ikke på ingen måde blot tildele vores gødning, mikronæring eller planteværn med spredehagl. Jeg er på ingen måde ekspert på dette område, og har kun i denne konkurrence, sammen med min holdkammerat, berørt planteanalyser og skelet til jordbundsanalyserne. Men det er kun en lille del af de hjælpeværktøjer, vi efterhånden har til rådighed.

Vi er vel ved at være der henne, hvor vi meget præcist med diverse sensorer og analyse-værktøjer i højere grad kan time og tilrettelægge vores behandlinger og mængder meget præcist.

Dog stadig med fokus på, at alt hvad vi gør i marken koster på den ene eller anden måde og påvirker bundlinjen.

Så når man sidder med alt skytset klart, skal man måske lige i bagklogskabens lys skele til kornprisen og løbende vurdere udbyttepotentialet og virkelig tænke over, hvor mange gange man er i marken, samt prisen på de midler man benytter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men stadigvæk synes jeg, det har været sjovt bare at give fuld gas og skille sig ud fra de andre - det er selvfølgelig sjovest, når man vinder.