Abonnementsartikel

Tal fra maskinanalyser viser store spredninger i omkostningerne - hvor ligger du?

Maskinøkonomien på tværs af bedrifter viser stor spredning i omkostningsniveauet til at dyrke en hektar. Forskellige dyrkningssystemer, arealstørrelse, sædskifte, samt bonitet kan forklare lidt af forskellen, og til dels berettige en vis variation i omkostningerne. Det kan dog ikke forklare det hele, og vil man have lave maskinomkostninger, så kræver det, at man prioriterer dette område, og sørger for at have en langsigtet og gennemarbejdet maskinstrategi.

Tabel 1 nedenfor viser de gennemsnitlige maskinomkostninger for vinterhvede i forskellige arealgrupper. Tallene bygger på maskinanalyser udarbejdet i VKST. Kigger vi nærmere på tallene, viser tendensen ikke overraskende en faldende omkostning, jo større ejendommene bliver. Hvad der er mere interessant er at dykke ned i tallene og se på den store spredning der er i omkostningerne, ejendommene imellem.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.