En død so repræsenterer et økonomisk tab for svineproducenten, og kan være et tegn på nedsat dyrevelfærd i sobesætningen. Der er derfor, såvel i branchen som i offentligheden, et kritisk fokus på niveauet af sodødeligheden i Danmark. Landbrug og Fødevarer satte i 2008 en målsætning om at reducere sodødeligheden med 25 procent fra 2008 til 2013, og satte yderligere i 2014 et mål om at reducere sodødeligheden til ni procent i 2018. Tilsvarende inkluderede politikerne i Veterinærforlig I i 2008 en målsætning om at nedbringe sodødeligheden ved at sætte grænseværdier for sodødelighed, som, hvis de blev overskredet, vil føre til skærpet overvågning af sobesætningen. Ministeriet for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri formulerede i samarbejde med erhvervs- og dyreværnsorganisationer en handleplan, som blandt andet skulle nedbringe sodødeligheden. I den forbindelse blev der efterspurgt yderligere information om risikofaktorer. Formålet med nærværende rapport er at identificere de vigtigste risikofaktorer for sodødelighed i Danmark og videre at foreslå strategier til nedbringelse af sodødeligheden.

Vi skal fortsat arbejde med sodødeligheden

Få adgang til hele artiklen

Prøv første måned for kun 1 kr. og få ubegrænset adgang til alt indhold på Maskinbladet.dk*
Få adgang nu
Allerede abonnent?
* Efter første måned fortsætter abonnementet automatisk til normalpris - 179 kr. pr. md inkl. moms.
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.