Abonnementsartikel

Selvom det endnu ikke er sikkert, at varmen for alvor tager til, så er det vigtigt, at vi er klar, hvis det sker.

En af de store udfordringer i stalden er varme. Selvom danskerne elsker, når solen brager ned over landet, og vores blege ben kan komme ud i den fri luft, så giver det nogle udfordringer i staldene, som vi skal løse, inden vi kan smide os i haven eller ved stranden. Udfordringer, som vi kan forberede os på allerede nu, så vi ikke står tilbage med problemerne, når varmen har sat ind.

En af de ting, som vi bør gøre nu, hvis vi da ikke allerede har gjort det, er at sikre at luftindtaget i stalden er renset og ikke stoppet til. Alle forsøg viser, at selv ganske lidt skidt i indtaget resulterer i en nedsat luftmængde. Derfor er det nu, at efterårets blade og støv skal renses væk, så luften frit kan passere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden ting, man kan forberede nu, er, at vandforsyningen hos grisene er optimal. Det er altid vigtigt, at grisene har en optimal vandforsyning, men i varme perioder er det særligt vigtigt. Ventiler må ikke have nedsat ydelse, og de skal være nemme at betjene, så grisene - og her tænker jeg særligt på søerne - har en hurtig og let adgang til friskt vand. Har man nedkøling i stalden, er det også nu, det system skal tjekkes, så det virker, når varmen sætter ind. Ekstra vandslanger til eventuel manuel nedkøling kan også være en mulighed.

Til sidst er det en god ide at planlægge eventuelle nødstilfælde. Kan vinduerne tages ud, og er det en løsning, man kan bruge? Ekstra luftindtag kan ofte være en tiltrængt løsning, men det skal jo kun gøres, hvis ikke det sætter besætningens sundhedsstatus over styr.

Endnu en ting er vigtigt, og det er, at grisene har den mest optimale tilværelse, også selvom stalden kan føles ulidelig varm. Det er vores ansvar at give dem det bedst mulige, og så skal vi samtidig have ekstra opsyn med grisene i de varmeste perioder.

Med dette lille opråb, vil jeg ønske alle læsere en god sommer, og hvis der bliver tid til lidt ferie, håber jeg, solen vil titte frem, om end det kan give besvær i stalden.