Abonnementsartikel

Intet tyder på at Fødevareminister Eva Kjer Hansen får held til at overbevise de andre EU lande om, at det er en god ide at afskaffe støtteordningerne til landbruget.

I den seneste tid har ministeren ellers været på rundtur til udvalgte landbrugslande for at overbevise dem om at en liberal landbrugspolitik er vejen frem:

Artiklen fortsætter efter annoncen

– De lande, der har store og effektive landbrug, er dem, der taler mest for liberalisering, mens lande med traditionelle små landbrug, som bidrager meget til landenes BNP, er dem, der prøver at holde igen med ændringerne, forklarer Eva Kjer Hansen til FoodCulture.

Ministeren skal besøge Berlin, Warszawa, London, Rom, Ljubljana og Paris på sin rundtur i Europa. Ind til nu har hun nået at tale med sine polske, tyske, engelske og slovenske kolleger, men hun er kommet på hårdt arbejde.

Et stort flertal på 19 lande, mener nemlig ikke, der er grund til at ændre væsentligt ved støtteordningerne. Med 40 millioner indbyggere bag sig, vejer især Polens holdning tungt:

- Polakkerne forklarer, sammen med en del af de andre kritikere, at de jo netop har meldt sig ind i EU på grund af landbrugspolitikken, og så ville det jo være mærkeligt om de pludselig vil have den afskaffet, fortæller Eva Kjer Hansen.

Indtil nu har hun Sverige, Nederlandene, Storbritannien, Estland og Tjekkiet været positive overfor reformtankerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Polen og mange af de øvrige nye EU-lande hører da også til de lande, der ville blive ramt hårdest af en fuldstændig liberalisering af landbrugspolitikken. De risikerer at blive ramt af indkomsttab på helt op til 70 pct., hvis landbrugsstøtten blev helt afviklet.

I 2013 begynder EU en ny budgetperiode og her skal hele landbrugspolitikken ses efter i sømmene, også størrelsen på landbrugsstøtten.