Lige meget om man har danske eller udenlandske ansatte, er ferie et forhold, man som chef skal have med i planlægningen. Ansatte har krav på ferie, og selvom det kan komme ubelejligt, skal man forholde sig til det, og det gælder jo fra begge sider. Det er nemlig både et spørgsmål om, at ansatte har ret til ferie, og samtidig har du som chef et ønske om, at produktionen fortsat kan gennemføres. Min opfordring er, at du skal lade være med at se ansattes ferie som et nødvendigt onde, men mere som en sikring af, at dine ansatte får ladet batterierne op, så de kan holde den høje standard, som du forventer af dem.
Hvis jeg lige skal ridse lidt af lovgivningen op, så har ansatte krav på 15 dages sammenhængende ferie, inden for den lovbestemte hovedferie, som løber fra 1. maj til 30. september. Her skal dog siges, at hvis ansatte er beskæftiget med udendørs planteavl, skal de have mindst 10 dage i sammenhæng i ferieperioden. Herudover skal mindst fem dage gives i tiden fra den 1. maj til den 31. oktober. Det er de ansattes krav, og derved deres ansvar at sikre at det sker, men som chef må du ikke nægte det. Den øvrige ferie har den ansatte krav på, foregår i sammenhæng af fem dage. Det er dog vigtigt at huske, at placeringen af ferien foregår i samarbejde, men det er i sidste ende arbejdsgiveren, der har ansvaret for virksomhedens drift, og kan derfor inden for lovens rammer, bestemme placeringen af ferien.
Når lovens ord er printet i hukommelsen, er min klare opfordring, at man som chef har to ting for øje. Dels skal produktionen kunne foregå uden væsentlige udsving, og dels skal de ansattes motivation holdes høj, og til det er ferie og lydhørhed fra chefen to gode redskaber.
Til sidst vil jeg ønske alle de fantastiske ansatte rundt om i svinestaldene en god ferie, men så sandelig også en god ferie til alle jer ejere.