Abonnementsartikel

I takt med at produktionen i soholdet er steget, er udfordringerne flyttet ind i klimastalden, hvor mindre grise skal håndteres.

Effektiviteten i soholdene stiger år for år. I 2008 blev der fravænnet cirka 12 grise pr. kuld, hvor gennemsnittet nu nærmer sig 15 grise pr. kuld, og de bedste endda en til to grise højere. Det giver udfordringer, som man i mange sohold slet ikke er gearet til at håndtere. Ikke mindst i relation til den videre produktion i perioden efter fravænning..

Den stigende kuldstørrelse medfører, at grisene fødes med en stadig lavere vægt. Som tommelfingerregel falder grisenes gennemsnitlige fødselsvægt med 35 gram for hver ekstra gris i kuldet. Stiger kuldstørrelsen fra 19 til 21 totalfødte grise, tabes 21 x 2 x 35 gram = 1.470 gram kuldvægt i forhold til udgangspunktet. Selvom kuldvægten stiger med en stigende kuldstørrelse, må man således forvente en faldende gennemsnitsvægt på de fødte grise og en stigende andel af grise med lav fødselsvægt.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.