Abonnementsartikel

Ved introduktionen i år 2000 var finsnitteren FX 38 en stor maskine, men udviklingen er gået hurtigt, og som brugt henvender den sig enten til et driftsfællesskab mellem et par kvægbrugere eller som suppleringsmaskine på en maskinstationEr man ikke fuldstændig dus med en selvkørende finsnitter, er det en god ide at tage en ekspert med på råd, før der investeres i en uklargjort finsnitter, siger salgskonsulentenStrukturudviklingen i kvægbruget kører i højeste gear, og på mange større ejendomme er der både et ønske om og mandskab til selv at forestå bjærgningen af grovfoderet. Til de ejendomme kan en brugt New Holland FX 38 finsnitter være et godt alternativ til enten en opsamlervogn eller en bugseret snitter.Tekniske specifikationer New Holland TX 38Motor Iveco Cursor 13Volumen l 12,9Effekt kW/hk 338/460Transmission hydrostatiskAntal indføringsvalser 4Maksimal indføringsåbning cm² 1.840 Snittecylinder bredde cm 76Snittecylinder diameter cm 61Vægt på snittecylinder kg 340Antal knive 12Hastighed o/min 1.229Diameter på corncracker cm 20Brændstofkapacitet l 910

Strukturudviklingen i kvægbruget kører i et rasende tempo, og maskinstationerne investerer konstant i nyt og større grej for at kunne matche udviklingen i de store kvægbrug. Udviklingen ses tydeligst i størrelsen på de maskiner, der anvendes til bjærgning af grovfoder. Eksempelvis er motoreffekten på gængse finsnittere i løbet af få år steget fra små 500 hestekræfter op til både 800 og 1.000 hestekræfter.

Med en motor på 460 hestekræfter hører New Holland FX 38 til i kategorien af finsnittere, der må acceptere, at tiden som førstevalget på maskinstationerne er forbi og derfor må se sig om efter en ny arbejdsgiver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den brugte New Holland FX 38, der er set hos Maskinpartner A/S i Billund, er en årgang 2002, der har gået 2.000 timer. Med hensyn til førerkomfort og betjening lever maskinen helt op til nutidens standard, og den vil derfor være ideel til et maskinfællesskab blandt kvægbrugere.

Den vil også være ideel som suppleringsmaskine på en maskinstation med flere finsnittere, hvor der er behov for en god ”græsmaskine”, mens de øvrige snittere arbejder i græs.

FX 38 var den næstmindste i serien af fire snittere, der desuden omfattede modellerne FX 28, FX 48 og FX 58. Serien er løbende opdateret, og i 2002 blev FX 38 blandt andet opdateret med en ny og kraftigere motor.

I 2003 skiftede FX 38 navn til FX 40, og i den forbindelse blev den mekaniske høstgearkasse erstattet af HydroLoc, som er et hydraulisk drev af indføringsvalserne. På maskiner med høstgearkasse indstilles snitlængden ved hjælp af et antal mekaniske gear, hvorimod den på maskiner med HydroLoc justeres trinløst fra førerkabinen.

Ud over muligheden for den trinløse justering af snitlængden har modellerne med hydraulisk drift af indføringen den fordel, at de har betydelig færre gearkasser og transmissions-linier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til sæson 2008 er FX-serien afløst af de nye FR snittere, der kan leveres med motorer på over 800 hestekræfter.

New Holland FX har et meget moderne el-system, hvor der både anvendes lyslederkabler og CAN-Bus, som gør det hurtigt at fejlsøge og rette eventuelle fejl i el-systemet. Systemet giver desuden mulighed for at opdatere de elektroniske systemer ved hjælp af en PC.

- FX-serien er løbende blevet opdateret med nye programmer, ligesom også de tekniske løsninger på maskinerne er blevet opdateret.

- For at være sikker på, at den brugte maskine har gennemgået disse opdateringer, vil jeg råde køberen til at alliere sig med en ekspert, der hurtigt kan se, om maskinen er udstyret med de nyeste opdateringer.

- Kun derved er man sikker på, at får den maksimale kapacitet ud af den brugte finsnitter, siger Erik Hermansen, salgskonsulent hos Maskinpartner A/S i Billund, der roser FX 38 for at være en robust maskine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kontroller lejerne ved indføringsvalser og snittecylinder

Som ekstraudstyr er en del New Holland finsnittere udstyret med automatisk smøreanlæg. Er det ikke tilfældet, anbefaler Erik Hermansen, at specielt lejerne ved snittecylinderen smøres med rigelige mængder fedt.

- Fedtet forhindrer, at saft fra den fugtige afgrøde trænger ind i lejerne, og derfor er det vigtigt, at lejerne smøres, indtil de er fedtfyldte, og fedtet har forseglet lejet.

- Begynder metaldetektoren at slå fra, uden at der er kommet metalgenstande ind i indføringen, kan det skyldes, at et leje i en indføringsvalse er ved at være tjenligt til udskiftning. Lyden fra det ødelagte leje forvirrer metaldetektoren, og får den til at slå fra, siger Erik Hermansen.

Under gennemgangen af den brugte maskine anbefaler han desuden, at blæseren og specielt slidsvøbet under blæseren kontrolleres for slitage. Et slidt svøb giver nedsat kasteevne, og resulterer let i, at maskinen stopper.

Majsudstyret skal være i orden

For at opnå et perfekt resultat i majs skal corncrackeren selvfølgelig være i orden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De to valser i crackeren slides med tiden, og de skarpe tænder på valserne bliver efterhånden mere afrundede. Slitagen er størst i siderne på valserne, og det er derfor her, at crackeren skal kontrolleres for slitage.

- Skal snitteren arbejde i majs, anbefaler vi altid, at der monteres specielle, tynde majsknive og et andet modskær. I forhold til normale knive resulterer de specielle knive ofte i, at fremkørselshastigheden kan øges med cirka en kilometer i timen.

- Før majssæsonen indledes, er det vigtigt at kontrollere, at glidekoblingen på majsbordet ikke har sat sig fast. Bordet er så tungt at slå i gang, at koblingen skal kunne glide for at undgå, at transmissionen overbelastes, tilføjer Erik Hermansen.38073/66