Abonnementsartikel

EU-parlamentets landbrugsudvalg vil gøre forslag om at forhøje mælkekvoterne pr. 1. april frivilligt og begrænse omfanget af landbrugsreformerne

Det, der startede som 632 ændringsforslag, var blevet til en pæn lille pakke med 17 kompromiser i, da Europa-Parlamentets landbrugsudvalg i går tirsdag 26. februar stemte om deres indspark til det såkaldte sundhedstjek af EU’s landbrugsstøtte.

Parlamentarikerne støttede nogenlunde op om de tanker, Kommissionen har gjort sig om den forestående minireform, men var noget mindre reformivrige på visse områder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udvalget afviser således blandt andet at reducere de traditionelle landbrugsstøttemekanismer og vil heller ikke sætte et loft over, hvor meget landbrugsstøtte der kan gå til det enkelte landbrug.

Desuden mener parlamentarikerne, at der skal ryddes ud i den regeljungle, som EU’s landmænd lige nu skal forholde sig til, ligesom der skal tages hensyn til EU’s trængte landbrugsregioner og -sektorer. Derudover opfordres Kommissionen til at finde en afløsning for mælkekvotesystemet, der sikrer mælkebønder i udsatte egne.

Udvalget stemte for at øge mælkekvoterne med to procent den 1. april, sådan som Kommissionen har foreslået, men mener, at det skal være frivilligt for landene, om de vil gøre det.

Til gengæld ser de gerne, at det bliver muligt at sælge kvoter over landegrænserne, så man får gang i de uudnyttede kvoter, som nogle lande ikke kan udfylde.

Niels Busk, der sidder i udvalget for Venstre og er medlem af parlamentets liberale gruppe, er tilfreds med dagens afstemning og det store flertal, som ligger bag kompromiset, på trods af at det ikke blev så skarpt, som han og hans liberale fæller kunne have ønsket sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan jo ikke få alt, hvad vi vil have. Og vi kunne da godt have stillet os op i et hjørne og været super-liberale med hinanden, men jeg vil hellere være med til at lave politik, siger Niels Busk.

- Der kommer mere fokus på markedsøkonomien nu, og det betyder meget for os, understreger han.

Hele parlamentet skal nu stemme om forslaget, inden den samlede pakke havner på EU-kommissær Mariann Fischer Boels bord, så hun kan tage den til efterretning, når hun i løbet af ganske kort tid udformer det endelige forslag til minireformen.