Dagslys i rum uden vinduer - er det muligt? Ja, lys kan måles gennem en kuppel på taget og bringes ind i lokalet gennem et rør. Systemet hedder Solatube.

Solatube er et belysningssystem, der lader naturligt lys komme ind i en bygning, hvor lyset fra almindelige vinduer ikke når frem. Normalt kan det være dybe steder eller i midten af store lokaler. Systemet består af en patenteret kuppel, der sidder på bygningens tag. Kuplen indfanger dagslyser og bringer det ned i rummet via et stærkt reflekterende rør. Ved udgangen af røret, der støder op mod loftet, rammer lyset et prisme, der spreder det naturlige lys i rummet.

-Solatube bringer fire gange så meget lys som vertikalt placerede vinduer med samme overflade, siger Christian Eliasson, formand for Daylight Nordic AB, generalagent for Solatube i Norden.

Røret kan være på til 25 meter langt, så lyset kan føres igennem flere etager.

Systemet stammer fra USA, hvor det har været i 25 år. I dag findes det i nogle og 100 lande og for fem år siden kom det til Sverige.

Født til naturligt lys

Grunden til, at naturligt lys er at foretrække frem for kunstigt lys er simpelthen, at man siden oldtiden har været vant til det.

-Fysiologisk handler vi som vi gjorde for tusinder af år siden. Kroppen er programmeret til at trives i de bølgelængder, som naturligt lys giver. Om morgenen er lyset mere kortbølget for at blive længere om aftenen. Det styrer vores døgnrytme og påvirker årvågenhed og søvn. Det samme gælder for dyrene. Eksempelvist har det i forskningen vist sig at børn, der opholder sig i klasseværelser med naturligt lys, optager 25 procent mere viden end dem, der befinder sig i kunstigt lys. Adgang til naturligt lys er afgørende for hvordan vi føler os komfortable i et rum, siger Christian Eliasson.

Altid lys

Solatube-systemet er nu udbredt i Sverige, for eksempel børnehaver, skoler, hospitaler, fabrikker, lagre og kontoer. I udlandet bliver det almindeligt i staldene, og nu er det også i et par svenske stalde.

En fordel i forhold til sædvanlige vinduer er, at Solatube-systemet spreder lyset jævnt og ikke giver solpletter, som eksempelvis kan udløse halebid hos grisene. Ulempen er, at du ikke kan se ud af systemet, men det er noget som, ifølge Christian Eliasson, sjældent er prioriteret, når det kommer til stalde.

LED-belysning og lysdæmper

Solatube kan installeres i både nye og eksisterende bygninger, og systemet er vedligeholdelsesfrit. Der kan ikke komme snavs ind i systemet, eftersom det er tilsluttet, men i stalde er det fint at vaske prismerne med en højtryksrenser i forbindelse med den regelmæssige rengøringsprocedure.

Det stærkt reflekterende rør findes i fire forskellige dimensioner. Baseret på en tegning af bygningen beregnes den passende størrelse på systemet med kundens krav som udgangspunkt. Et grundlæggende system, hvor røret er 1,1 meter, koster ifølge Christian Eliasson 5.280 svenske kroner, og yderligere 600 kroner for hver 60 centimeter, som røret skal udvides med. Anlægget kan udstyres med LED-belysning, der i kombination med en lyssensor kan støtte op om dagslyset, for eksempel når det er overskyet.

-Det giver ekstremt energieffektive belysningssystemer. Det er også muligt at supplere med en dagslysdæmper, hvilket kan være aktuelt i hønsestalde, beretter Christian Eliasson.

God dagslysløsning på landstyrelsens krav

Jonas Runevad i Abild lige uden for Falkenberg i Halland driver Li Farm AB med 280 søer integreret. Solatube var løsningen for ham, da landstyrelsen ikke godkendte lyset i stalden, som han planlagde at bygge.

Hvad fik dig til at investere i Solatube?

-Jeg besluttede at bygge nye svinestalde 2015. Det involverede to faringsafdelinger og tre afdelinger til vækst. Jeg ville gerne placere vækstafdelingerne på en linje langs en korridor. Jeg indsendte tegninger til landsstyrelsen, som ikke godkendte tegningerne. De sagde, at grisene i afsnittet i midten ville få for lidt naturligt lys, eftersom langsiderne på den afdeling ikke vender mod ydervæggen, og derfor ikke har vinduer. Jeg var sønderknust, da jeg absolut ønskede at bygge netop det, fordi det ville være mest rationelt. Derfor begyndte jeg at tjekke med kontakter i branchen efter alternative løsninger. Vi appellerede også landsstyrelsens afgørende. Til sidst fandt vi Solatube og derefter blev tegningen godkendt, siger Jonas Runevad.

Fortæl om dit Solatybe-system

-Det er ti tuber, der er jævnt fordelt over midten af tilvækstsafdelingen, fortæller Jonas Runevad og fortsætter:

-Solatube giver et rigtig fint lys når solen skinner og afdelingen i midten har det absolut bedste lys. En solrig dag behøver jeg ikke tænde lamperne, når jeg arbejder der. Hvis det er overskyet bliver lyset værre.

Han mærker ikke nogen forskel på grisene i afdelingen med Solatube sammenlignet med de andre afdelinger.

-Nej, det kan jeg ikke sige, at jeg gør. Det er i hvert fald ikke noget jeg kan mærke endnu, siger han.

Solatube-systemet kostede omkring 100.000 i investeringer inklusiv montering.