Abonnementsartikel

Der er ikke kun dansk arbejdskraft, som kan bruges i det danske landbrug.

Hos kvægavler Jan Nielsen i Padkær i Vesthimmerland står ukrainsk arbejdskraft højt på listen, når der skal ansættes nye praktikanter til bedriften:

- De er meget positive. De kommer virkelig for at lære noget og kommer med en gejst og vilje, som vi sjældent ser hos andre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jan Nielsen har i øjeblikket to ukrainske kvinder ansat. Han er langt fra den eneste landmand, der sætter pris på den ukrainske arbejdskraft. De seneste år er antallet opholdstilladelser til ukrainere i Danmark steget eksplosivt.

I 2004 ansøgte godt 700 unge ukrainere om opholdstilladelse i Danmark med henblik på en praktikplads. Sidste år kom der 2367 ansøgninger fra Ukraine, hvilket svarer til 73 procent af det samlede antal. I første kvartal i år nåede antallet af ukrainske ansøgere, ifølge Udlændingeservice, så op på hele 80procent.

Jan Nielsen mener, at rygtet om gode forhold i dansk landbrug spredes som ringe i vandet og det får flere velkvalificerede ukrainere til at lede efter de bedste praktiksteder:

- Så sent som i sidste uge kom der tre unge ukrainere og søgte arbejde, fordi de havde hørt fra vores praktikanter, at vi havde gode forhold her, siger Jan Nielsen til Maskinbladet.