Hvad skal vi med forsøg og rådgivere i fremtiden, når vi har målere, algoritmer og sensorer, der kan fortælle os alt, hvad vi ønsker at vide om jorden, vejret og om planternes næringsstoffer?

I mange år har markforsøgene haft til opgave at skabe ny viden til landbruget, og konsulenternes opgave har været at sørge for, at den nye viden blev brugt fornuftigt ude på gårdene. Fremtidens teknologi kommer til at gøre den enkelte landmand bedre i stand til selv at tilgå, udvikle og anvende den nye viden, og spørgsmålet er så, hvilken rolle, som forsøg og konsulenter kommer til at spille.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg tror ikke på, at vi kommer til at skrotte forsøgene og rådgiverne, når teknologien tager over. Vores rolle som landbrug er, at vi fortsat skal være progressive og innovative, så vi kan blive ved med at være helt fremme sammenlignet med andre landmænd i Europa og på verdensplan. Her har både rådgivere og landsforsøg en rolle at spille, for selvom teknologien åbner en masse døre, så er det stadig umuligt for den enkelte landmand at være med helt i front, hvis han ikke får den bedste hjælp.