R2 Agro har udviklet et nyt tilskudsfoder -SpeiZi- til smågrise, som består af tangmel og særligt udvalgte urter og planteekstrakter, der alle har et naturligt højt indhold af antioxidanter.

- SpeiZi styrker grisens immunforsvar, når den er udsat for fysiologisk stress fx ved fravænning, siger Produktudviklingskonsulent Katrine Mørup Jepsen og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Farmtest hos danske og finske svinebesætninger viser at SpeiZi faktisk kan erstatte brug af receptpligtig zinkoxid med op til 100 procent.

Sund Tarmflora

Katrine Mørup Jepsen fortæller, at SpeiZi med fordel kan tildeles i foderet allerede i farestalden fra grisene er 10-14 dage gamle. Det vil tidligt etablere en sund tarmflora og ruste grisen til overgangen til nyt foder. SpeiZI benyttes indtil de første uger efter fravænning.

- Det er velkendt at fravænning er en stresset periode for grisen. Det store skift fra næsten udelukkende at få somælk til at få fast foder sætter mave/tarmsystemet hårdt på prøve. Derudover udfordres det endnu ikke færdigudviklede immunforsvar, når grisen flyttes til smågrisestalden og blandes med grise fra andre kuld. Disse stressfaktorerer kan bringe grisen ud af balance, så der opstår fravænningsdiarré i den første tid efter fravænning, siger Katrine Mørup Jepsen og fortsætter:

- Så man kan med rette sige, at vi er nået rigtigt langt med at finde en erstatning for zink.