Abonnementsartikel

2016 bliver efter alt at dømme det år, hvor antallet af slagtninger har nået en bundrekord, og derfor skal der handling til nu.

Tilbage i september besøgte jeg Claus Fertin, der dengang var direktør i VSP. Dengang var der ikke tvivl hos ham om, at førsteprioriteten var at få stoppet stigningen i eksporten af smågrise. Han indså, at man var kommet for sent i gang med den kamp. Siden er Claus Fertin stoppet som direktør, og Seges har gennemgået en organisationsændring. Set fra min redaktørstol ser det nu ud til, at alle de ideer og visioner, som Claus Fertin dengang fremlagde, nu er lagt på hylden for en stund, hvilket man som svineproducent og medejer af en stor slagterikoncern må se undrende på. Nu er spørgsmålet så bare, om visionerne bliver taget ned fra hylden igen, når den ny sektordirektør Christian Fink Hansen får sig sat til rette i stolen.

En ting, der er sikkert, er, at der skal handling til, hvis udviklingen skal vendes. Danmarks svineproduktion sætter sig selv i en gigantisk risikoposition, hvis den fortsætter med at udfase slagtesvineproduktionen. Sårbarheden vil blive ekstrem, hvis vi ikke kan håndterer vores slagtesvin selv. Det kan for eksempel være en situation, hvor grænsen pludselig lukker, eksempelvis på grund af sygdom. Det kan ikke forventes, at handlingen skal komme fra de enkelte producenter, som først og fremmest skal varetage deres egen virksomhed og producere de svin, der bidrager bedst til bundlinjen. Handlingen skal komme fra centralt hold, og det er der, hvor Landbrug & Fødevarer må hive visionerne ned fra hylden igen og komme videre med de anbefalinger, der lå i svinesektorens vækstpanels rapport, og som Claus Fertin fremhævede i september. Vi kan ikke tåle en ny bundrekord næste år, uden der er sat gang i konkret handling for at bremse den udvikling. Vi er bestemt i ellevte time.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skal vi ikke love os selv, at 2017 bliver det år, hvor alle sejl sættes til for, at slagtesvineproduktionen i Danmark, igen bliver en attraktiv produktionsform, så kurven kan knækkes? Det er i hvert fald mit fromme ønske til det nye år.