Abonnementsartikel
I år er det nøjagtig 20 år siden, at Hardi lancerede marksprøjter med luftassistance, der giver mulighed for at styre sprøjteviften i den ønskede retning, og som giver en bedre nedtrængning i tætte afgrøderKun ved at fylde vand i sprøjten og afprøve de forskellige funktioner kan man sikre sig, at såvel pumpe som armatur er i orden, siger midtjysk montør, der er uddannet Hardi Service Partner montørVed hjælp af luftassistancen på Hardi Commander Twin Force kan brugeren dirigere sprøjtevæsken derhen, hvor den ønskes, og samtidig giver systemet mulighed for at forøge kapaciteten via et mindre vandforbrug og flere sprøjtetimer.Tekniske specifikationer Hardi Commander Twin Force Tankstørrelse l 4.200Arbejdsbredde m 28Pumpe 463-12Ydelse l/min 312Dyser TripletRentvandstank jaTank til håndvask jaDækmontering 300/95R46
I forhold til det totale marked for sprøjter, er sprøjter med luftassistance fortsat en niche, der tiltaler en bestemt gruppe af planteavlere, der enten har en speciel sammensætning af afgrøder, eller som ønsker en forøget kapacitet i form af lavere væskemængde og flere sprøjtetimer.
Ved hjælp af luft kan sprøjtevæsken effektivt presses ned i tætte afgrøder og dirigeres derhen, hvor der er behov for den. Derfor er systemet særdeles effektivt til bekæmpelse af skimmel i kartofler og til bekæmpelse af svampesygdomme i tætte kornafgrøder.
Ved hjælp af luften kan sprøjtevæsken også hvirvles rundt i afgrøden, og en del af planteværnet afsættes derfor på bagsiden af bladene. Det kan være en fordel, når der eksempelvis bekæmpes lus i sukkerroer, hvor lusene sidder på bladenes bagside.
Morgensprøjtninger i stille vejr foretrækkes af de fleste. Men efterhånden, som landbrugene udvides, bliver der behov for flere sprøjtetimer, og de kan enten skaffes gennem større kapacitet eller ved at køre i flere timer. Kørsel i flere timer øger risikoen for, at der skal sprøjtes under mere ugunstige vejrforhold.
Kan kompensere for vind
Med luftassistance og en korrekt indstilling af sprøjten kan der til en vis grænse kompenseres for en lidt kraftigere vind, og på den måde kan antallet af sprøjtetimer forøges og effektiviteten forbedres.
Ovennævnte grunde har gjort luftassisterede sprøjter meget populære hos kartoffelavlere, der i sæsonen for skimmelangreb er tvunget til at udnytte hver en sprøjtetime og ofte må gå på kompromis med vejret for at redde afgrøden.
På de første udgaver af den luftassisterede sprøjter fra Hardi blev luften fordelt via en spalte nederst i luftposen. Fra 1992 blev spalten erstattet af en række huller, og vinklingen af luftstrømmen blev ændret fra hydraulik til elektronik.
Ved introduktionen kunne Hardi levere bomme på op til 18 meters bredde med luftassistance. I 1998 introducerede den danske producent systemet Twin Force med to blæsere, og i dag kan der leveres luftassistance på bommen med en arbejdsbredde på op til 36 meter.
Afhængig af arbejdsopgave og vejret kan intensiteten på luftassistancen justeres trinløst ved at ændre hastigheden på blæseren. Sammen med muligheden for at ændre vinklen på luftstrømmen har føreren mulighed for at tage hensyn til såvel vinden som afgrøden.
Sprøjtebommen på Hardi Twin anvender samme centersektion som virksomhedens brede bomme på op til 36 meter.
Den brugte Hardi Commander Twin Force er set hos Rimmerhus Maskinforretning og er en årgang 1999, der er udstyret med en 4.200 liter stor tank og en bom på 28 meter. Sprøjten er udstyret med en 463-12 pumpe, der yder 312 liter pr. minut.
I løbet af en sæson udsættes en marksprøjte for mange forskellige kemikalier, der med tiden får sprøjtebommen og chassiset til at se kedeligt ud.
- Kun regelmæssig vask og indsmøring i olie kan forhindre, at kemikalierne angriber sprøjtens lakering og skaber grobund for rustangreb.
- Handles der brugt sprøjte uden for sæsonen, vil jeg ud over sprøjtens kosmetiske tilstand undersøge, om der er kølervæske i tanken. Foruden at sikre sprøjten mod frostskader smører kølevæsken alle gummidele i sprøjten og holder dem fleksible.
- Har den tidligere ejer gjort sig den ulejlighed at rengøre sprøjten indvendig og hælde kølevæske på den, er der stor sandsynlighed for, at han også i hverdagen har behandlet den fornuftigt, siger Lars Nørremark, montør hos Rimmerhus Maskinforretning.
Nålen skal stå stille
Den brugte sprøjte er monteret med en traditionel Hardi 463 pumpe i støbegods og med seks kamre. Pumpen har ekstra lang slaglængde og dermed en større ydelse end standardpumpen.
- For at afprøve pumpen og armaturet er det nødvendigt at fylde vand i sprøjten og montere den på en traktor. Kontroller, at alle de elektriske ventiler fungerer, og at de lukker tæt.
- Kontroller ligeledes, at trykket kan justeres, og for at afprøve pumpen hæves trykket til godt otte bar. Kan pumpen ikke yde det tryk, eller står manometret og svinger, er der enten en utæt ventil eller membran i pumpen.
- Siver der samtidig vand ud ved lejet midt på pumpen, er det uden tvivl en membran, der er utæt, og det bør skiftes, inden også lejerne ødelægges.
- Ventilerne udskiftes ved at afmontere de seks topstykker. Problemer med et uensartet tryk kan også skyldes, at et fremmedlegeme har sat sig fast i en af ventilerne. Det er derfor vigtigt at anvende rent vand og undgå, at plastrester fra dunke og andet emballage tabes ned i præparatfylde-udstyret, siger montøren.
Dyser er en sliddel, der skal skiftes med jævne mellemrum, og når der handles brugt, er det fornuftigt at forlange nye dyser på sprøjten eller en afprøvning af dyserne, som dokumenterer, at de er intakte og har en ensartet ydelse.
Luftposen bør selvfølgelig også kontrolleres for revner og slitage. Specielt der, hvor bommen hviler under transport, er der risiko for, at posen kommer i klemme og beskadiges.