2017 venter lige om hjørnet, og hvad bringer dette år mon af spændende ting? Måske flere frustrationer over regelsæt, som giver udfordringer i ens planlægning? En vækstsæson, hvor strategierne lykkedes? Eller bliver det et år med flere gode eller dårlige historier, som kan gavne eller skade landbruget?

Et af de centrale spørgsmål, jeg vil tage med ind i det nye år, er, hvor er dansk landbrug egentlig på vej hen? Vi skal måske overveje, om vi skal til at gøre op med den konventionelle måde at drive landbrug på? Er bulkvare fortid? Hvis korn bliver ved at koste 100 kroner - hvor længe kan vi så blive ved at tjene penge på denne produktionsform? Skal al landbrug i fremtiden så bestå af økologi, nicheproduktion og egen forarbejdning/salg for at sikre indtjening til virksomheden?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor vi finder det største potentiale for forbedring i forhold til at udnytte og minimere input af hjælpestoffer, mener jeg helt klart er hos den konventionelle landmand. I den konventionelle produktion har vi flest knapper at skrue på og med de rigtige værktøjer er jeg også helt sikker på, man her kan skabe en i højere grad af bæredygtig produktion, hvor anvendelsen af diverse hjælpestoffer udnyttes bedre og måske minimeres blandt andet ved hjælp af ny teknologi.

Men den biologiske side er også en faktor, som kan være med til at påvirke denne proces. Inddrager vi i en endnu højere grad biologien, kan vi også her være med til at udvikle landbruget i en positiv retning. Det kan være med implementering af nogle af metoderne i Conservation Agriculture, mere fokus og forståelse på, hvad der er af liv i marken både over og under jorden eller inddrage flere tiltag for natur og vildt. Eller sagt på en måde, tænk i helheder, så der opnås den størst mulige synergieffekt.

Derved kommer vi et skridt nærmere det, forbrugerne og politikerne efterspørger under hensyntagen til natur og miljø. Det er vel i alles interesse, at vi sikrer fremtiden for dansk landbrug?

Med disse tanker ønsker jeg jer alle en glædelig jul og godt nytår.