Abonnementsartikel

Der vil i fremtiden komme flere og flere sensorer på og i alting. Traktorcomputeren ved, hvor den har kørt, hvad der er gødsket og sprøjtet med, ploven og andre jordbehandlingsredskaber vil registrere jordtype, jordpakning og vand - og øvrige markdata og vejrforhold vil ligge på store servere.

Planteavlen i Danmark har i mere end 100 år været baseret på solid viden fra forsøg i marken både på forsøgsstationer og i praksisnære forsøg hos landmændene selv, de såkaldte Landsforsøg, som gennemføres af Seges i samarbejde med Teknologisk Institut og de lokale rådgivningscentre. Forsøgene har gjort det muligt for landmændene at være først med de bedste sorter samt gødsknings- og sprøjtestrategier. Ressourcerne til gennemførelse af markforsøg er i løbet af de seneste år blevet reduceret såvel i offentligt som privat regi til trods for, at landbruget særligt i dag står overfor store udfordringer, der kræver ny viden. Dansk landbrug er i stigende grad presset til en mere effektiv og samtidig miljøskånsom produktion. Dansk landbrug forventes også at gennemgå en øget teknologisering og automatisering baseret på sensorer og store mængder data.

Der er derfor behov for at udvikle næste generations markforsøg ved at finde nye og mere effektive måder til dels at gennemføre forsøg på og dels at hente mere viden ud af markerne, særligt vedrørende anvendelsen af nye teknologier. Teknologisk Instituts division AgroTech har iværksat to projekter, 'Højteknologiske Markforsøg' og 'Nye afgrødeanalyser', som har til formål at udvikle, teste og implementere nye teknologier til brug i markforsøgene. Projektet er støttet af resultatkontraktmidler fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.