Abonnementsartikel

Langt ude på landet i Stokkemarke på Lolland ligger det økologiske gods Knuthenlund. Her er filosofien at forædle godsets råvarer og primært afsætte dem i net- og gårdbutik. Sidste år besøgte 50.000 kunder og gæster fra ind- og udland det afsidesliggende gods. Seneste investering er egen mølle, og omlægning til biodynamisk landbrug er i støbeskeen.

Velkomsten er god. Ved indkørslen til Knuthenlund må jeg stoppe bilen og nyde det smukke syn af en stor flok får, der drives ind til malkning med en ATV. Og bag skiltet "gårdbutik" gemmer sig den flotteste oste- og slagterafdeling og cafe i et lyst og rummeligt og højloftet lokale. En trappe fører op til møde- og konferencerum på første sal, og den ene væg er af glas og giver udsyn til malkestalden, hvor fårene malkes fra en malkegrav. I butikken har de to ansatte travlt med at forberede en indbydende anretning med gårdens produkter; brød, ost og pålæg samt kage til den gruppe gæster, der har meldt deres ankomst om lidt og vil indlede besøget med en cykeltur på ejendommen. Enkelte kunder dukker også op i butikken denne tidlige eftermiddag og betjenes af personalet, alt i mens en travl men smilende godsejer byder mig på kaffe i cafeen.

Susanne Hovmand-Simonsen er 4. generation på stedet. Hendes familie har gennem flere generationer været involveret i den lokale mejeriproduktion på Lolland-Falster, og det var hendes oldefar, som var mejerist og ejer af Abed Mejerigård, der købte Knuthenlund af Knuthenborg Gods i 1913. Pengene havde han tjent med sine præmierede oste.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.