Lisa 2 fra Veng System, sikrer rutinerne i farestalden. Når man ser en faring, henter man en håndterminal, indsætter soens ID nummer, indsætter tilstanden i stien: Antal levende, døde, svage med mere. Derefter hænger man terminalen op over stien. Efter et interval blinker en rød LED, og personalet kan se, at stien skal have besøg. Igen registreres tilstanden og så videre. Når faringen er slut sættes terminalen i laderen og data overføres til en PC, hvor de bruges af eksempelvis Agrosoft.

LISA anvendes i større besætninger til at sikre arbejdet i farestalden og opsamle oplysninger om søernes fareforløb, så man kan fravælge søer med uønskede forløb. Managementprogrammer har fuld adgang til de opsamlede data, så de kan integeres i farmens managementprogram.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dockingstationerne kan være op til 1600 meter fra PCen, og der kan være op til 120 håndterminaler. Der skal være et sæt med 10 håndterminaler for hver 1000 søer.

Fra en PC administrerer man op til 20 medarbejdere og op til 10 slags medicin. Den overordnede funktion i stalden bestemmes også fra PC.

Brugen af LISA 2 er let. Når en faring konstateres tages en håndterminal fra dockingstationen og man vælger medarbejder og indsætter soens nummer / navn. Derefter indsætter man oplysninger om:

Antal levende

Antal dødfødte

Artiklen fortsætter efter annoncen

Antal mumificerede

Antal små/svage

Fødselshjælp

Temperaturmåling

Medicinering og dosering

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der afsluttes og håndterminalen hænges op over stien. Efter en forudindstillet tid begynder håndterminalen at blinke med kraftigt rødt lys, fordi stien igen kræver opmærksomhed.

Når en medarbejder igen er ved stien, tages håndterminalen og medarbejderen vælger sig selv på listen. Derefter gentages indtastningen ovenfor.

Sådan forløber det, indtil man afslutter faringen. Håndterminalen kan flyttes til en ny sti eller placeres i dockingstationen. Her vil de opsamlede data automatisk blive flyttet til PC og batteriet blive ladet op.

Afprøvninger af LISA har vist bemærkelsesværdige resultater i mange besætninger, da arbejdet bliver struktureret og ingen stier glemmes. Brochuren viser nogle af disse eksempler.

Indtil videre har AgroSoft udvidet sin software til at hente og analysere de oplysninger, som Lisa opsamler i farestierne.