Abonnementsartikel

Venstre og Socialdemokraterne advarer mod fødevareindustriens GDA-ernæringsmærke, som EU-kommissionen vil fremme i et nyt forslag.

Fødevareordførerne fra de to partier mener, at de danske forbrugere risikerer at blive misinformeret og vildledt, hvis kommissionens forslag bliver en realitet. Det skriver Altinget|Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag har vi den velkendte næringsdeklaration på varerne, som blandt andet angiver mængden af fedt, sukker, salt og energi pr. 100 gram.

GDA står for Guideline Daily Amount, og det nye mærke angiver, hvor stor en procentdel af det anbefalede daglige indtag, der er i en portion af produktet. På sigt kan det være, at næringsdeklarationen helt forsvinder, og at der kun bliver GDA tilbage, og det er det, de to fødevareordfører opponerer imod.

- GDA er ikke altid i overensstemmelse med virkeligheden. For eksempel siger de, at en portion Kellog's er 30 gram, men for et ungt menneske er det nok mere realistisk, hvis man regner med 100 gram, siger socialdemokraternes fødevareordfører, Bjarne Laustsen.

Hans kollega fra den anden side af salen siger således om GDA-mærkningen:

- Jeg må i hvert fald sige, at jeg ikke kan bruge den til noget som helst personligt. Jeg mener, det er vigtigt, vi fastholder den gammeldags facon, og der ligger en vigtig opgave i at advare forbrugerne mod den nye mærkning, lyder det fra Tina Nedergaard (V).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommissionens forslag forventes tidligst at blive førstebehandlet i Europa-Parlamentet til efteråret. Forslaget kan først vedtages, når der er enighed mellem parlamentet, EU-Kommissionen og Ministerrådet - og dét sker næppe før sidst i 2009 eller først i 2010.