Når det kommer til tilsætningsstoffer, er reklamebranchen opsat på at fremme undgåelse af kunstige smagsstoffer, farvestoffer, smagsforstærkere og lignende. I dyrefoder anvendes tilsætningsstoffer for at øge dyrenes sundhed og dermed deres ydeevne. Ud over de mange kunstige og syntetiske tilsætningsstoffer er en vigtig del af husdyrsfoderet plantebaserede tilsætningsstoffer, der bruges som naturlige og bæredygtige vækstfremmere.

Kraften fra naturen er i foderet

Vi er vant til at buge urter og krydderier i køkkenet såsom hvidløg, timian, oregano, peber, kanel og lignende. Disse og mange andre planter og deres ekstrakter såsom væsentlige olier anvendes også som phytogenic fodertilsætningsstoffer i dyrefoder. Phytogenic blev opfundet af Delacon Biotechnik GmbH for omkring 30 år siden. Virksomheden bruger over 100 forskellige plantematerialer i sine fodertilsætningsstoffer til fjerkræ, svin og drøvtyggere.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Svin foretrækker smagen og lugten af de plantebaserede tilsætningsstoffer, men virkningen er langt mere end blot smagsforstærkende. Det gavner ikke kun dyrene, men også landmænd, forbrugere og miljøet.

Sunde dyr giver større fortjeneste

Phytogenic fodertilsætningsstoffer kan styrke dyrenes immunforsvar. Ved at hjælpe tarmflora til at blomstre kan de for eksempel reducere tarmbetændelse. Forbedret fordøjelse af næringsstoffer gør det muligt for dyrene at optage mere energi fra foderet, hvilket resultere i øget vækst og ydeevne. Dette resulterer også i tørre ekskrementer, og dermed et mere tørt gulv og bedre hov- og fodsundhed. Dyrenes stresstolerance forbedres også.

- Vedligeholdelse af dyresundhed er vigtigt for os. Det er kun sunde dyr, der kan udnytte deres generiske potentiale og opnå et passende niveau af ydeevne. Foderomkostningerne reduceres og landmandens rentabilitet øges, forklarer Delacons administrerende direktør Markus Dedl.

Tag for eksempel den bayerske landmand Walter Stemplinger, som har meget positive erfaringer med brug af phytogenic fodertilsætningsstoffer.

- Køernes frugtbarhed er blevet forbedret, de foretrækker smagen, har færre klovproblemer, mælkeudbyttet er forbedret og fordøjeligheds- og foderkurven er forbedret, siger Delacons administrerende direktør Markus Dedl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For to år siden skiftede han sine mere end 100 malkekøer ud med nyt foderstof leveret af hans betroede foderblandingsproducent. Årsagen til dette valg var, at virksomheden Delacon ikke sælger direkte til landmændene, men i stedet til mineral og foderblandingsvirksomheder, der tilsætter tilsætningsstoffer i deres produkter, og derefter sælger dem til landmændene.

Færre emissioner, bedre luft

Emissionerne er et andet aspekt, som ikke bør overses. Tyskland har for eksempel planer om at halvere udledningen af gård-relaterede drivhusgasser inden år 2050, i henhold til udkastet af den for nyligt offentliggjorte 2050 klimaplan. Størstedelen af landbrugets udledninger stammer fra naturlige fysiologiske processer. De fysiologiske processer kan reduceres med hjælp fra praktiske ledelses og teknologiske løsninger. En anden mulighed er at tackle de fysiologiske processer helt fra begyndelsen under optagelsen af næringsstofferne.

- Brugen af phytogenic fodertilsætningsstoffer kan reducere ammoniakudledningen med 50 procent, forklarer Markus Dedl.

Dette reducerer dårlig lugt omkring gårde, dyr får renere luft i deres bokse og færre luftvejssygdomme, og landmændene får glæde af bedre arbejdsvilkår. Phytogenic fodertilsætningsstoffer kan også medføre en reduktion i udledningen af drivhusgassen metan med 20 procent.

- Hvis alle Tysklands 4,3 millioner malkekøer blev fodret med Delcons phytogenic fodertilsætningsstoffer ville vi spare CO2 udledning svarende til 120.851 jordomsejlinger eller omkring 11 ture frem og tilbage i bil til Mars baseret på det gennemsnitlige brændstofforbrug, forklarer Markus Dedl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er der andre fordele for forbrugerne? - Den størst mulige grad af sikkerhed, som er bekræftet af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet. Vi kan godt lide at tale med forbrugerne om plantebaserede fodertilsætningsstoffer, siger Markus Dedl.

At leve efter visionen

Firma grundlægger Helmut Dedl var for selv 30 år siden dybt overbevist om, at noget måtte ændres. Et naturligt alternativ til antibiotika og syntetiske vækstfremmere, ikke kun for økologisk landbrug, men også for konventionelt landbrug.

Han begyndte at investere i forskning og udvikling af plantebaserede fodertilsætningsstoffer. På det tidspunkt blev hans ideer latterliggjort, men han fortsatte langs den stenede vej. I dag udgør phytogenic fodertilsætningsstoffer en integreret del af en meget bred vifte af husdyrsfoder i hele verden. Delacon er i dag global markedsleder på dette hastigt voksende marked. Det banebrydende arbejde og vedholdenhed har båret frugt, og missionen lever videre. Delcons mission er at skabe øget effektivitet af foderstoffer, at forbedre dyresundhed og fødevaresikkerhed, og på samme tid minimere miljøbelastning gennem nye kombinationer af plantebaserede stoffer.

- Vi har erstattet tro med viden, og vi er stolte af at have banet vejen for phytogenic fodertilsætningsstoffer, understreger søn af grundlæggeren og nuværende administrerende direktør Markus Dedl.

- Vi arbejder hele tiden på at udnytte styrken af naturen og udnytte det fulde spektrum af plantebaserede stoffer på en målrettet måde. Vi tester de målbare effekter på vores forskningscenter, og vi får dem også vurderet af uafhængige universiteter og institutter rundt om i verden samt af kunder i markforsøg. Hvert år geninvestere vi 10 procent af vores omsætning i forskning og udvikling på Delacon, det er vores DNA, fortæller Markus Dedl.