Abonnementsartikel

Kalenderen siger forår og sprøjtesæsonen er så småt i gang. Inden det går løs i marken er det en god ide at gå sprøjten grundig efter. Det sparer en masse ærgrelser, og så er der god økonomi i at være godt forberedt.

Afbrudt sprøjtearbejde på grund af problemer med sprøjten kan let undgås. Noget af det vigtigste er at sikre sig, at alle filtre er renset og klar til brug. Urenheder i filtrene giver forkert dosering af sprøjtevæsken og risikerer at tilstoppe dysserne under arbejdet.

Derfor er det en god ide at tage filtrene ud og rengøre dem let. Det kan eksempelvis gøres med en gammel tandbørste, så alle de aflejringer, der er gået løs i løbet af vinteren, ikke pludselig kommer på tværs, når sprøjten er fyldt og man er i marken. I samme omgang tjekkes der for udtørrede pakninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Priserne på sprøjtemidlerne er høje og endda på vej til at stige, så der er penge at spare ved at sørge for at sprøjten arbejder som den skal, siger teknikrådgiver Hans Thostrup fra Byggeri og Teknik I/S i Viborg.

Mål om dysserne doserer korrekt

Det er også en god ide at måle, om dysserne doserer korrekt. Er der udsving på 10 procent mellem den, der giver mest, og den der giver mindst, skal man udskifte dysserne. Det er også vigtigt at tjekke, om sprøjteviften står som den skal fra den enkelte dysse.

- Man kan se en masse om sprøjtens tilstand bare ved at kigge på sprøjteviften. Er der nogle, der ikke sprøjter jævnt, eller er der stråler i viften, så udskift dyssen, lyder rådet fra Hans Thostrup.

Bomophænget er vigtigt

Alle pakninger osv udtørrer, når sprøjten står stille. Det samme gælder bomophænget. Derfor skal de bevægelige dele smøres med syrefri olie, så bommen bevæger sig frit og korrekt under kørslen.

Flere sprøjtetips på maskinbladet.tv

Du kan se hvordan Hans Thostrup udfører forårsklargøringen af en ældre Hardisprøjte på www.maskinbladet.tv. Der er også flere tips til at klargøre manometer og manuelle ventiler.