Abonnementsartikel
Ny Vraa er begyndt at importere en brasiliansk, liftophængt snitter, der kan høste piletræer. Den lave egenvægt er vigtig på de bløde arealer
Den vejer blot 1.150 kg og kan spændes på traktoren i trepunktsliften. Den brasilianske JF-snitter har fundet vej til Danmark gennem Henrik Bach, der så snitteren på Agritechnica i november sidste år. Og den er et særdeles godt alternativ til den 14 ton tunge Jaguar-snitter, der står i maskinhuset på gården Ny Vraa.
Familien Bach fik snitteren hjem for en måneds tid siden og har siden kørt en række test med den. Snitteren er nemlig oprindelig beregnet til majs og sukkerrør, men den kraftige konstruktion har vist positive takter i pilekulturen.
- Vi udstillede selv med vores produkter på Agritechnica, og på et tidspunkt gik jeg lidt rundt for mig selv og faldt så over den brasilianske snitter. Der tænkte jeg: Det er noget af det rigtige, fortæller Henrik Bach, den ene af to sønner af Aage Bach. Familien driver tilsammen 230 hektar med pil.
Det endte med, at han købte maskinen, der var en en-rækket model. Den er for nylig blevet afløst af en større, to-rækket af slagsen.
Åbner nye døre
Én ting er konstruktionen af den brasilianske snitter. En anden ting er egenvægten. Den er på 1.150 kg, og det åbner ifølge Henrik Bach helt nye muligheder for at drive pil i Danmark.
- Indtil nu har vi høstet al vores pil med vores selvkørende Claas-snitter. Men da halvdelen af vores arealer er gammel havbund, er der tale om særdeles bløde arealer. Et år som i år er ganske enkelt helt kaotisk, og det er én af grundene til, at vi har investeret i JF-snitteren, siger Henrik Bach.
Snitteren kræver 120 hestekræfter, så derfor er egenvægten på traktoren, der skal trække snitteren, som udgangspunkt betydeligt lavere end den tunge Jaguar-snitter.
Desuden har Ny Vraa haft en traktor udstyret med bælter på prøve, og det giver et endnu lavere marktryk.
- Det, at vi nu kan høste pil med en lav egenvægt i kombination med bælter på traktoren, betyder, at der pludselig er mulighed for at høste den pil, man planter på lavbundsarealer og følsomme bløde områder.
- Fremgangsmåden for dem, der i det hele taget er kommet så langt som at plante pil på fugtig jord, har været at fælde dem igen med motorsav efter en årrække af den simple grund at en maskine ikke har kunnet køre på arealerne. Men det kan der laves om på nu, pointerer en positiv Henrik Bach.
Med andre ord kan de besværlige arealer pludselig gøre nytte i markplanen.
Har startet import
Henrik Bach og resten af familien Bach tror så meget på den brasilianske snitter, at de er begyndt at importere den til landet.
Da Maskinbladet var på besøg for at inspicere den nye maskine, havde Henrik Bach ikke solgt den første maskine endnu. Men ikke mindre end seks realistiske bud på købere var skrevet ned.
- Det er rart, at der er så stor interesse om maskinen. Det viser, at er der potentiale i den. Nu skal vi lave nogle få tilpasninger på vores maskine, så den bliver toptrimmet helt til pilekulturen.
- Når det er gjort, kan vi lave standardiserede tilpasninger på efterfølgende maskiner til salg, så de er klar til at komme i gang i pilene, lyder det fra Henrik Bach.