Abonnementsartikel

Morten Homann mener, han har andet at byde på end ren faglighed. Den ny skattechef i Landscentret tiltrådte 1. april

Han var kun 27, da han kom i Folketinget for SF. Men allerede dengang tog han en beslutning om, at livet som folketingspolitiker var noget, der havde sin tid, og at den skulle være kort.

Sidste år var det så definitivt slut. Morten Homann forlod Christiansborg efter at have udfyldt rollen som skattepolitisk ordfører for SF i to valgperioder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han ville på jagt efter nye udfordringer, sagde han dengang til medierne.

I dag 33 år gammel har han fundet det job, der skal udfordre ham de næste mange år. Stillingen som skattechef i Dansk Landbrugsrådgivning er nemlig et drømmejob, siger Morten Homann, der foruden folketingspolitiker, kan skrive konsulent og cand.scient.pol. på visitkortet.

Den ny skattechef havde første arbejdsdag 318 kilometer fra Christiansborg 1. april.

Ingen loyalitetskonflikt

Der skal nok have været nogen, der fik morgenkrydderen galt i halsen, da de læste nyheden om, at Morten Homann nu skulle ordne skat for de danske landmænd. For ikke alene er han ung og har en faglig baggrund, der er forskellig fra hans forgængere. Han er også tidligere folketingspolitiker – endda fra SF.

- Der er da helt sikket nogen, som har fået sig en overraskelse. Men jeg har været færdig med politik længe og meldte mig også ud af SF for lang tid siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har været min egen beslutning – både at stoppe i politik og at melde mig ud af SF. Min rolle er en anden nu, og der skal ikke herske nogen tvivl om, hvor min loyalitet ligger, siger han.

Et godt match

Selv betegner han Landscentrets rekrutteringsvalg, som et godt match.

- Man kunne have valgt en skattejurist fra universitetet eller en revisionsvirksomhed, men valgte i stedet mig. Det tror jeg, man vil komme til at betragte som en god beslutning, siger Morten Homann med sigte til dem, der måtte have fået noget galt i halsen, da de hørte om ansættelsen.

- Det, jeg kan tilbyde er ikke først og fremmest en ny skatteekspert i afdelingen, selvom jeg selvfølgelig via mine seks år som skattepolitisk ordfører ved, hvad jeg har med at gøre.

- En skatteteknisk faglighed tror jeg heller ikke er den væsentligste kompetence for en skattechef. Det skattetekniske er der jo i forvejen 13 dygtige medarbejdere, der har styr på – foruden alle dem, der sidder ude på de lokale centre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kan bidrage med noget andet. For eksempel en viden om, hvorledes det lovgivningsmæssige forløb ser ud forud for, vi skal i gang med at implementere lovgivningen i praksis samt et stort og bredt netværk at spille bold op ad, forklarer han.

- Med den viden jeg har fra mit tidligere erhverv, har jeg desuden forudsætninger for at kunne spotte, hvad der kommer til at ske på den skattepolitiske scene, og det tror jeg er vigtigt i en tid, hvor landbruget udvikler sig, som det gør, påpeger han.

Skal skabe ro

Selvom Morten Homanns nye stilling har været stormombrust de seneste år med fire skattechefer, som har forladt stillingen efter ganske kort tid på posten, så regner han ikke selv med at komme i uvejr.

- Det skræmmer mig overhovedet ikke. Jeg fokuserer på, at jeg har fået et spændende job i en organisation, der er faglig spydspids inden for landbrugsområdet, og at jeg dermed skal være med til at servicere et erhverv, hvor der hver dag leveres noget unikt med et stort personligt engagement, lyder det optimistisk fra Morten Homann.

- Desuden er jeg sådan indrettet som person, at jeg faktisk trives ganske godt, hvis det er lidt besværligt, så jeg regner med at skulle sidde i dette job i meget lang tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men når det er sagt, er det selvfølgelig klart, at jeg skal ind og medvirke til at skabe noget ro i afdelingen, siger han og tilføjer:

- Selvom det ikke umiddelbart er mit indtryk, at afdelingen er hårdt medtaget alle udskiftningerne til trods. De har i hvert fald formået at levere høj kvalitet i både produkter og services.

Stærkere profil

Det var hverken faglige eller familiære bånd til landbruget, der fik Morten Homann til at søge stillingen som ny skattechef i Landscentret.

Derimod var det, der trak, udsigten til at arbejde med et erhverv præget af forandring og udvikling på snart sagt alle niveauer.

- Jeg glæder mig helt vanvittigt til at arbejde med det her de næste mange år. Jeg ser frem til at udvikle afdelingen, så vi kan levere endnu bedre produkter til glæde for landmændene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konkret hvilke vil han ikke uddybe, for det tilkommer afdelingens medarbejdere at være de første til at høre om de tanker, han har gjort sig. Men han vil gerne tale overordnet om, hvad han mener, der skal fokuseres på.

- Jeg vil gerne være med til at styrke profilen. Ikke fordi jeg mener, at afdelingen ikke allerede får opmærksomhed. Men der er basis for mere. For når vi taler skat og landbrug hører afdelingens 13 medarbejdere til blandt landets stærkeste kort, lyder det anerkendende fra den nye skattechef.

Mindre skat

Udover ro, holdånd og øget profilering mener Morten Homann, at en af hans fornemste opgaver bliver at få pejlet sig ind på, hvordan udviklingen i landbruget skal modsvares af nye relevante produkter i skatteafdelingen.

- Det bliver en stadig udfordring at holde fingeren på pulsen i forhold til, hvilke produkter landbruget har brug for, siger han og tilføjer:

- Landbruget er allerede i dag et erhverv, der bevæger sig ud over landets grænser, og det bliver det ikke i mindre grad fremover. Derfor skal vores produkter være endnu bedre gearet til at underbygge den situation, at landbrugene bliver internationale virksomheder, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor er det mit håb, at jeg kan være med til at tilrette rådgivningen sådan, at der bliver mindre skat at tænke på i det daglige for landmændene, selvom den egentlig fylder mere, fordi landbrugene er blevet større selskaber, der er mere internationaliserede, siger Morten Homann.

Jeg har forudsætning for at kunne spotte, hvad der kommer til at ske på den skattepolitiske scene, og det tror jeg er vigtigt i en tid, hvor landbruget udvikler sig, som det gør. Morten Homann, skattechef, Landscentret

Der er da helt sikket nogen, som har fået sig en overraskelse. Men jeg har været færdig med politik længe og meldte mig også ud af SF for lang tid siden. Morten Homann, skattechef, Landscentret