Abonnementsartikel

Danish Crown foreslår slagteriet i Skive lukket nu og peger samtidig på en mulig lukning senere af Vojens-afdelingen – foreslår også lukning af afdelingen i Hurup

Danish Crown har meldt ud med to slagterilukninger i denne uge. Dels indstilles slagteriet i Skive til lukning om tre måneder – ved udgangen af juni måned, og derudover peger man på, at en lukning af slagteriet i Vojens kan komme på tale om et års tid.

- Hvis den nuværende udvikling i dansk svineproduktion fortsætter, vil der inden for det næste år være behov for en yderligere tilpasning. Det kan i givet fald betyde en lukning af slagteriet i Vojens i takt med, at et topmoderne slagteri står færdigt i Blans – enten ved udgangen af 2008 eller i begyndelsen af 2009. Færdiggørelsen af Blans vil betyde en øget kapacitet, siger Jens Haven Christiansen, divisionsdirektør i Danish Crowns svinekødsdivision.

Artiklen fortsætter efter annoncen

50.000 færre slagtninger

Lukningen af slagteriet i Skive kommer efter en turbulent periode for slagteriet og medarbejderne dér. Tidligere var Skive-slagteriet en af de bedst kørende afdelinger i koncernen, og derfor havde medarbejderne fuld tiltro til, at deres afdelingen ville overleve de lukninger, som man som følge af rationaliseringer var tvunget til for at sikre konkurrencedygtigheden.

Den sikkerhed blev totalt ødelagt, da slagteriet sidste sommer blev voldsomt beskadiget af en brand. Dengang besluttedes det at genopføre slagteriet for at skaffe kapacitet til at indhente de forsinkelser, som slagteriet oplevede som følge af to storbrande inden for samme år. Men genopbygningen blev en stakket frist for de 300 medarbejdere i Skive.

- Brandene betød, at Danish Crown kom bagud med slagtningerne, og gennem øget effektivitet og mindre udvidelser på en række afdelinger har kapaciteten i en periode været på 400.000 slagtesvin pr. uge, siger Jens Haven Christiansen.

- Nu er de normale tilstande tilbage, og det betyder, at der er behov for at tilpasse kapaciteten til 350.000 slagtesvin pr. uge.

Også Hurup-afdeling lukkes

Samtidig betyder slagterilukningen i Skive, at også opskæringsafdelingen i Hurup foreslås lukket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hurup-afdelingen får sine råvarer fra Skive, og derfor indstilles afdelingen dér til lukning samtidig med Skive-slagteriet.

Hurup-afdelingen beskæftiger cirka 150.

- På baggrund af vores tidligere erfaringer på området har vi grund til at formode, at vi i løbet af forholdsvis kort tid kan hjælpe medarbejderne videre – enten i andre afdelinger i Danish Crown eller i andre virksomheder, siger Jens Haven Christiansen om situationen for de berørte medarbejdere.

Fire udmeldelser fra Danpork

Danish Crown afviser, at lukningen sker som følge af udmeldelser af utilfredse svineproducenter, der tidligere på året var forsamlet til protestmøde mod den dårlige afregnignspris fra slagteriet.

Her satte fem producenter sig i spidsen for oprøret og dannede Danpork, der undersøger, hvilke alternativer til Danish Crown, der vil være attraktive at arbejde med, når de udmeldte svineproducenter er fri for leveringsforpligtelser om et års tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er fire udmeldelser, og selv om det er store producenter, betyder deres leverancer ikke meget i forhold til den ugentlige reduktion på 50.000 svin, som vi forventer, der skal tilpasses med, siger Anne Villemoes, kommunikationsdirektør i Danish Crown.

800.000 svin fra Bonus-gruppen

Der har også været spænding omkring udfaldet af den undersøgelse, som medlemmerne af B2B Bonusgrisen har arbejdet med i et stykke tid.

Hvis medlemmerne i denne indkøbsgruppe samlet finder på et alternativ til levering til Danish Crown, vil det anderledes rykke i det store slagteris slagtetal, idet gruppens leverancer samlet er omkring 800.000 svin pr. år.

Gruppen skal senere i april samles til et møde og drøfte flere oplæg til, hvordan de samlet kan hente en bedre indtjening hjem for deres slagterisvin. Oplæggene vil omfatte forslag, hvor der fortrinsvis opereres med danske løsninger, siger John Brædder, formand for undersøgelsesgruppen..