En af de vigtigste foderkilder til vores højtydende malkekøer er majsensilage. Med tanke på den nuværende mælkepris er det endnu vigtigere, at vi får hjemtaget majsen af en så høj kvalitet og fordøjelighed som muligt, så vi kan holde foderomkostningerne nede. Det gælder om at passe på den mængde energi, der er i majsen på høsttidspunktet og bibeholde den fra jord til foderbord, og det kræver et godt håndværk.

Majsen høstes, når du lige akkurat kan klemme en dråbe vand ud af kernen, så ligger tørstofprocenten på omkring de 30-32 procent. Planten vil stadig være grøn, men det er her, fordøjeligheden af NDF er høj. Der kan ganske vist opnås et højere stivelsesindhold ved at vente til planten visner ned, men det koster på fordøjeligheden af NDF. Netop nu ser det ud til, at majsen vil give et højt udbytte i år, og har man rigeligt med majs, kan stubben med fordel sættes højere (helt op til 60 centimeter) og dermed få en mere fordøjelig majs med mere energi.

Få adgang til hele artiklen

Prøv første måned for kun 1 kr. og få ubegrænset adgang til alt indhold på Maskinbladet.dk*
Få adgang nu
Allerede abonnent?
* Efter første måned fortsætter abonnementet automatisk til normalpris - 179 kr. pr. md inkl. moms.
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.