Veterinærmedicinalfirmaet Merial Norden lancerer nu en ny behandlingsmulighed til svin med bakterielle luftvejsinfektioner. Zactran er udviklet specielt til veterinær brug og er et baktericidt antibiotikum, der har en hurtig og vedvarende effekt i vævet. Det betyder, at Zactran er den eneste enkeltinjektionsbehandling med antibiotikum, der slår bakterierne ihjel. Produktet er netop blevet lanceret til svin i hele Europa og kan bruges til de væsentligste sygdomsfremkaldende bakterier ved luftvejsinfektion1 og giver en hurtig reparation og gendannelse af væv hos svinet.

Unik struktur slår bakterierne ihjel

Zactran indeholder det aktive stof gamithromycin, der er et 7a-Azalide med baktericid effekt. Stoffets unikke struktur inden for denne gruppe af antibiotika giver nogle helt specielle egenskaber og betyder bl.a., at Zactran til forskel fra andre antibiotikabehandlinger i denne gruppe slår bakterierne ihjel

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er meget glade for, at Zactran er blevet godkendt til svin. Zactran er en utrolig effektiv antibiotikabehandling med en kraftig virkning og en hurtig effekt, fordi den spreder sig direkte ud i vævene, hvor bakterierne er. Behandlingen har effekt allerede efter en halv time og virkningen holder 6 - 10 dage. Det betyder, at svinene hurtigt gendanner deres lungevæv og bliver helbredt, hvilket også er en stor fordel for landmandens produktivitet, fortæller Preben Mortesen, Technical Service Director hos Merial Norden A/S og fortsætter:

- Respirationsvejslidelser er en allestedsnærværende risiko for svin og kan blive udløst af flere forskellige årsåger, blandt andet temperaturudsving og stress, ofte kan også virus gå forud for bakterielle infektioner. Behandlingen med Zactran slår bakterierne ihjel og kan behandle vertikal overførsel af respirationsvejslidelser hos svin, hvilket ellers er en udfordring for rigtig mange svineproducenter, siger Preben Mortensen.

En injektion, stor effekt, sikker anvendelse

Zactran gives som en enkelt injektion og dens særlige egenskaber betyder, at behandlingen giver en hurtig og massiv fordeling til målvævet - lungernes lokale forsvarsceller, hvor den høje koncentration af det aktive stof betyder, at bakterierne bliver slået hurtigt ihjel. Det har også den fordel, at det dræber bakterier i selv små koncentrationer og har et bredt antibakterielt spektrum.

Til trods for den store effekt viser både erfaring og studier, at Zactran har en utrolig god sikkerhedsprofil. Selv ved overdoseringer oplever dyret oftest ikke bivirkninger, udover eventuelt en lille, kortvarig og forbigående hævelse uden ømhed på injektionsstedet.

- Vi er meget stolte og glade for, at Zactran har en så god sikkerhedsprofil, samtidig med at det er en nem og effektfuld behandling. Vi glæder os over, at danske svin og svineproducenter kan få glæde af Zactrans hurtige og effektfulde virkning fremadrettet, siger Preben Mortensen.