Abonnementsartikel

I alt for lang tid har fokus alene været på antallet af fravænnede grise. Men vi skal ikke glemme smågrise og slagtesvinene.

Mens produktiviteten i soholdet målt på fravænnede grise pr. årsso er steget markant gennem de senere år, har produktivitetsudvikling-en hos vækstgrisene målt på foderforbrug pr. kg tilvækst kun vist frustrerende lidt fremgang. Projektet "Minus 30 FE", som Seges-VSP og de lokale svinerådgivningskontorer har kørt i fællesskab i løbet af de seneste 2,5 år har dog vist, at det er muligt at sænke foderforbruget ganske væsentligt hos smågrise og især slagtesvin, når der ydes en vedholdende indsats fra både landmand, medarbejdere og rådgivere.

Selve projektet har ikke haft til formål at opfinde en masse ny viden men at arbejde med implementering af det, vi allerede i forvejen ved virker. Deltagerne har været integrerede besætninger, og projektet begyndte i 50 svineproduktioner fordelt over hele landet. Landmand, rådgiver og i mange tilfælde også besætningsdyrlægen fastlagde i starten af projektet klare målsætninger for produktionsresultaterne. Det resulterede i enkle og konkrete handlingsplaner, hvor også opfølgningen var lagt i skema. Disse handlingsplaner blev rammen for de efterfølgende rådgivningsbesøg. Besøgsrapporterne blev udarbejdet i kort punktform, så tiltagene lettere blev ført helt ud på staldgangen. Tavlemøder har også i nogle besætninger været brugt som et rådgivningsværktøj.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.