Det er nu muligt at identificere, grises skrig fra andre lyde ved hjælp overvågningsudstyr. Det skriver Pigprogress.

Ved at undersøge, hvornår og hvordan en gris skriger, er det lettere at lære om dens nuværende tilstand af sundhed og velfærd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var konklusionen af en gruppe forskere fra Belgien og Italien, som blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PLoS ONE. De fandt frem til, at skrig indeholdt flere funktioner, som eksempelvis frygt, smerte, magt og overlegenhed.

Forskerne skrev i deres konklusion, at svin gennem deres skrig formidler oplysninger om deres aktuelle helbredstilstand og velfærd. Konstant overvågning af disse skrig kan give nyttige oplysninger til svineproducenterne, konkluderede forskerne. For eksempel kan svin skrig indikere stressede situationer.

De tilføjede, at når de overvåger skrig, kan andre lyde forstyrre. Derfor kom de frem til, at det ville være afgørende at identificere skrig fra andre lyde, og de satte sig for at forstå, hvilke lydfunktioner, der definerer et skrig.

En metode til at påvise skrig baseret på sunde egenskaber blev udviklet. Forskerne brugte syv timers data fra 24 grise. Den udviklede påvisningsmetode nået 72 procent følsomhed, 91 procent specificitet og 83 procent præcision.