Abonnementsartikel
Ved de netop afsluttede verdensmesterskaber i smør i USA løb det nordsjællandske Øllingegaard Mejeri endnu engang af med sejren i kategorien økologisk smør.
Dermed forsvarede det lille økologiske mejeri med små 30 ansatte sin titel fra verdensmesterskabet i 2006.
Øllingegaard Mejeri er blot et af næsten 2000 mejerier verden over, som hvert andet år dyster mod hinanden i Wisconsin, USA.
Mesterskaberne uddeler priser til både ost og smør og bliver gennemført af et amerikansk forbund af osteproducenter, Wisconsin Cheese Makers Association.
En stolt mejeridirektør peger på tre grunde til den store succes: Tid, håndværk og omhu:
- Vi bruger en ægte smørkærne og giver mælkekulturen lov til at koldhæve i sit eget tempo, stille og roligt. Og selv om mejeriet ligger i Københavns baghave, befinder vi os i en håndværksmæssig tidslomme. Vi pumper kun mælken op i tankene én gang, og lader så tyngdekraften klare resten, siger Kurt Hansen.
En af hemmelighederne bag verdens bedste økologiske smør ligger i køernes foder. Køerne, som leverer mælken til smørret, spiser et særligt udvalg af krydderurter sammen med græsset.
Smørret bliver lavet på en blanding af mælk fra gammel rød dansk malkerace, jerseykøer og almindelige malkekøer.