Forskere fra Ghent Universitet i Belgien, har beskrevet og opdagede en ny bakterie, der kan være medvirkende i at skabe mavesår hos svin. Det skriver Pig Progress.

Den nye bakterie er blevet kaldt Fusobacterium gastrosuis. Opdagelsen og beskrivelsen blev foretaget af et hold forskere, ledet af professor Freddy Haesebrouck.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mavesår er et almindeligt fænomen og kan føre til ubehag, smerte, nedsat daglig tilvækst og pludselig død. Fænomenet er sædvanligvis vanskelig at diagnosticere på levende svin. Som Haesebrouck og hans team påpeger, viser grunden til denne sygdom at være multifaktoriel. Foderets grovhed, stress, andre bakterier eller niveauet af fiber i foderet er alle faktorer der menes at spille en rolle.

Teamet foreviste, at resultaterne af en metagenomics undersøgelse viste, at en uidentificerede Fusobacterium arter repræsenterede cirka 20 procent af det gastriske mikrobielle miljø. De fleste af disse arter betragtes som patogener, og derfor besluttede holdet at isolere og karakterisere det.

For at gøre dette, tog man svaberprøver fra 60 svins maver på et slagteri. De fandt ni forekomster af de nye arter fra ni forskellige maver. I alt tre af disse fandtes hos voksne søer og seks i svin mellem seks og otte måneder. Alle fund blev foretaget fra grise med sårdannelse i øverste del af maven.

Efter at have klassificeret det, og sammenlignet det med andre Fusobacterium arter som F. necrogenes eller F. mortiferum, konkluderede forskerne, at de nye arter kan differentieres fra de nærmeste fylogenetiske bakterier.