Abonnementsartikel

Både små og store landbrug er interesserede i at omlægge til økologisk produktion. Både på plante, kvæg- og svinebrug ses en interesse for at omlægge, også selv om bedriften tilhører sværvægterne indenfor landbruget.

Den udvikling hilses velkommen af Økologisk Landsforening, skriver foreningen i dag i deres nyhedsbrev. For der er nemlig brug for flere økologiske varer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Større medlemsundersøgelse

Resultatet stammer fra en større medlemsundersøgelse som Dansk Landbrug fik lavet i efteråret 2007. Undersøgelsen er udført med udgangspunkt i landmændenes foreningsbaggrund, og resultaterne kan ikke garanteres at være fuldt repræsentative for alle danske landmænd.

Med godt 3.700 svar giver undersøgelsen dog et bredt billede af situationen landet over.

Ud af de 3.700 landmænd var 218 økologer, 20 var i gang med at omlægge, og syv havde planlagt at lægge om indenfor de næste to år. Herudover overvejede 292 landmænd at lægge om til økologisk produktion på længere sigt, hvilket svarer til otte procent.

- Undersøgelsen viser, at økologisk omlægning er på sporet igen. Det er meget glædeligt, for det er godt for miljøet, godt for forbrugerne, der efterspørger økologi som aldrig før, og det er godt for de landmænd, der udvikler deres landbrug via økologi, siger Evald Vestergaard, formand for Økologisk Landsforening.

Store omlægger

Det er især de større mælkeproducenter, der har fokus på økologi. Men også blandt de store og mellemstore plante- og svinebedrifter går flere landmænd med omlægningstanker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For svinebedrifter tyder undersøgelsens resultat på, at de fleste nye omlæggere vil komme på bedrifter, der producerer 500 svin eller mere om året.

- Undersøgelsen passer godt til vores erfaring, hvor vi oplever interesse i omlægningsrådgivning over hele landet og for alle bedriftstyper.

- Vi er meget glade for, at de store bedrifter også går økologiens vej. Vi oplever, at de er professionelle, dygtige driftsledere, og de udfordrer økologien på konstruktiv måde, siger Sven Hermansen, fagligt team, Økologisk Landsforening.

Undersøgelsens resultat viser også, at det er blandt de yngre landmænd økologien har mest opbakning. Blandt de 35 til 44-årige er det hele 11 procent af landmændene i undersøgelsen, der leger med tanken om at omlægge.