Abonnementsartikel

Danske svineproducenter bruger mindre zink end nogensinde, og langt mindre end tilladt, men der er fortsat brug for en indsats for at finde alternativer.

Ifølge en videnskabelig rapport udarbejdet for Miljøstyrelsen af Aarhus Universitet, er indholdet af zink og kobber i den danske jord stigende. Rapporten konkluderer, at denne tilførsel på kort sigt ikke er et væsentligt miljøproblem, men på længere sigt bør tilførsel af zink og kobber reduceres. Niels Kjeldsen fra Seges Videncenter for Svineproduktion (VSP) peger dog på, at man i rapporten har holdt målingerne op imod en nul-effekt grænse, som ikke er lovgivningsbestemt i stedet for de grænseværdier, der kan findes i slambekendtgørelsen. Alligevel mener man i Seges VSP, at der skal gøres en indsats for i fremtiden, at nedbringe forbruget af zink i stalden, hvilket vil medføre mindre udledning af zink igennem gyllen.

- I EU har denne problemstilling i en årrække være diskuteret, og det er selvfølgelig relevant, at vi er på forkant med tingene og gør en indsats for, at vi ikke skaber problematiske ophobninger i landbrugsjorden. Landmænd er jo dem, der er allermest afhængige af at have en sund og produktiv jord at dyrke, så det er naturligt, at det også er os, der bidrager til varige løsninger, siger Claus Fertin.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få adgang til alle artikler på Maskinbladet.dk
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.