Abonnementsartikel
Efter 40 år i maskinbranchen takker Egon Juul, salgschef hos MI, af og fortæller her om noget af alt det, han har oplevet
Det er nemt at få historierne til at springer over køkkenbordet hjemme hos Egon Juul, mangeårig salgschef hos Maskinhandler Indkøbsringen (MI). Og selvfølgelig er det ikke til at nå dem alle for 40 år i branchen kan ikke koges ned til den gode halve time, interviewet varer.
Men der var for eksempel den gang, en lidt blæret person skulle vise sin Mercedes sølvpil frem på en dag, hvor der blev demonstreret en gyllevogn. Så han parkerede i forageren med kalechen nede. Uheldigvis blev spredningen startet lidt tidligt og tæt på den fine bil.
- Og den fik sin andel af gyllen, husker Egon Juul.
Spøg og skæmt er dog ikke det eneste, der presser sig på i erindringen her på falderebet, hvor han efter 30 år hos MI og lige efter sin 60års fødselsdag har valgt at stoppe.
- Det lyder nok forslidt at sige, at man skal stoppe, mens legen er god. Men på sin vis er det, hvad jeg nu vælger, forklarer han.
Da alderen bestemt ikke ser ud til at trykke ham, må han selvfølgelig svare på, hvad han så skal bruge sin tid på.
- Jo, jeg holder ikke med at arbejde, og jeg har noget under opsejling, som er i en anden boldgade. Men før det er helt aftalt, rykker jeg ikke ud med, hvad det er, svarer han.
Det er sådan set også lidt lige meget, for denne dag vil vi hellere se tilbage på hans år i og med landbruget.
Ingen hyldevarer
Da Egon Juul startede hos Lyngfeldt for 40 år siden, var landbrugsmaskiner hyldevarer, som blev købt hjem og videresolgt.
- Vi havde forskellige størrelser og mærker. Men grundlæggende blev der produceret serier af ens maskiner.
- Individuelle tilpasninger var der ikke mange af dengang i modsætning til nu, hvor stort set alle maskiner repræsenterer individuelle løsninger.
- I dag er maskinerne ikke hyldevarer, men løsninger, forklarer han.
- Men det, vi gjorde, da jeg startede hos MI, var at købe lidt større og billigere ind. Dermed kunne vores medlemmer stå stærkt i konkurrencen med de maskinhandlere, der ikke var med samarbejdet.
På den måde og via kampagner skete der et ryk i branchen, fordi priserne blev mere gennemskuelige for landmændene. De kunne også være med til at score noget af gevinsten, der lå i MI.
- Jeg er stolt af at have været med til at sætte den udvikling på Danmarks-kortet, siger Egon Juul.
Halmbaner i kilometre
I slutningen af 1970erne blev det meste at halmen fra de danske marker bjærget i småballer, der skulle sættes op på lofterne over staldene.
Det gav et stort salg af ballekanoner, ballevogne og ikke mindst halmbaner, så halmen ikke skulle smides ind på loftet med fork. Det var nemlig et både tungt og beskidt, ofte meget varmt arbejde.
- Så halmbaner, man kunne smide halmen ud i fra vognen, vandt stort indpas. I 1979 og 1980 solgte vi over 15 kilometer halmbaner, fortæller Egon Juul.
I dag er der næppe mange kilometer halmbane, der er i funktion.
Fræsere i overmål
Pløjefri dyrkning eller reduceret jordbearbejdning var også en større affære i midten af 1970erne og nogle få år frem.
- Vi startede importen af Kuhn i 1975, og det år hentede vi 35 fræsere hjem, som også blev solgt, fortæller Egon Juul.
Året efter blev der solgt det dobbelte antal altså 70.
- Og i 1977 solgt vi yderligere 115. Så vi troede fuldt og fast på, at i 1978 kunne vi sælge de 140, vi hjemkøbte.
- Men da var krudtet gået ud af den reducerede jordbearbejdning, og det tog vel omkring fem år, får den sidste var solgt ud fra lageret, erindrer han.
Stiller store krav
Landbrugets store forandring i de 40 år, Egon Juul har været med, sætter også sit præg på, hvad der betyder noget i en maskinhandel.
- Førhen var prisen stort set det eneste, man skulle diskutere.
- Men i dag handler en god handel om to tredjedele rådgivning og en tredjedel salg, forklarer Egon Juul.
Prisen er således stadig af stor betydning, men en lav pris er slet ikke nok til at lange en maskine over disken.
At Egon Juul og de folk, han har arbejdet sammen med hos MI, har forstået at tilpasse sig, afsløres let af den position, indkøbssamarbejdet har i dagens handel med landbrugsmaskiner.
- Vi har vel tæt på 40 procent af markedet set over alle produkter.
- Og vi er størst på Kuhn uden for Frankrig.
Egon Juul mener, at en stærkt medvirkende årsag også er kvaliteten af såvel produkterne som den service, kunderne med rette bør forvente.
- Professionelle landmænd har ikke overkapacitet i deres maskinpark, så de skal køre uden stop. Og sker der noget, skal hjælpen være hurtigt fremme. Det er tidens løsen, mener den snart forhenværende salgschef Egon Juul.
Der holdes afskedsreception for at fejre Egons mangeårige virke hos MI den 30. april kl. 11-16 i MI udstillingen på Soldalen 1 i Vejle.