Abonnementsartikel

Man forbinder sjældent klimaforandringer med noget godt, men nu viser det sig, at et frygtet skadedyr er i tilbagegang på grund af de ændrede vejrforhold. Agerugler og deres afkom, knopormene, bliver færre og færre. Alligevel skal man endelig ikke glæde sig for tidligt, lyder beskeden fra skadedyrsforsker.

Agerugler er i tilbagegang. Klimaforandringerne har skabt rod i deres livscyklus således, at bestandene mindskes år for år, og dermed mindskes risikoen for tabt fortjeneste på mange rækkeafgrøder ligeledes. Det fortæller Peter Esbjerg, professor emeritus ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet, som har forsket i skadedyrenes biologi i mange år.

- Klimaforandringerne medfører, at vi får mildere vintre og mere uforudsigelige, kraftige regnskyl. De milde vintre er overraskende nok skadelige for larverne og øger dødeligheden. Regnskyllene kan også gøre det af med mange af dem, da de første larvestadier er meget følsomme overfor våd jord og kulde, forklarer han, og uddyber:

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få adgang til alle artikler på Maskinbladet.dk
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.