Undersøgelser viser, at landmænd ved hjælp af et nyt genetisk værktøj til at udvælge tyre, hvis døtre er genetisk disponerede for bedre sundhed, har færre tilfælde af mastitis, ketose og metritis. Det skriver Farmers Weekly.

Genus ABS lancerede TransitionRight for seks måneder siden. Værktøjet opdeler tyrene ud fra en økonomisk rangordning, der går fra en til fem stjerner, hvor en stjerne er den laveste score.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Virksomheden analyserede forekomsten af tre kritiske kælvningssygdomme, mastitis, metritis og ketose inden for to besætninger med hver 250 køer for at vurdere effektiviteten af værktøjet.

Resultaterne viste, at der var en signifikant reduktion i forekomsten af kælvningssygdomme hos køer, opdrættet fra tyre vurderet til fire eller fem stjerner sammenlignet med døtre af en eller to-stjernede fædre (se tabel 1).

Metritis forekomster blev næsten halveret fra 50,2 procent ved døtre avlet fra en og to-stjernede fædre til 28,4 procent hos døtre fra fire til fem-stjernede tyre.

Mastitis tilfælde var i gennemsnit 7,7 procent lavere blandt døtre avlet fra højest rangerende tyre.

Ketose niveauer faldt fra 2,1 procent til 1,3 procent hos døtre avlet fra fire og fem-stjernede tyre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dr. Huw Lloyd, teknisk service direktør hos Genus ABS, mener at mælkeproducenterne kunne gøre betydelige besparelser ved hjælp af dette værktøj.

- Vi ved, at kælvningssygdomme tager hårdt på mælkeproducenterne især økonomisk, og til en anslået pris på 199 pund (knap 1.900 kroner) pr. tilfælde af mastitis, og 224 pund (godt 2.100 kroner) pr. tilfælde af metritis, skal resultaterne af undersøgelsen overvejes nøje, udtaler han og slutter:

- Desuden kan blandt andet metritis have en betydelig indvirkning på den efterfølgende reproduktive effektivitet, og generelle sundhed.

fgk