Store beløb i skat og afskrivninger er på spil ved handel med landbrugsejendomme.

Alle der har medvirket ved et køb eller salg af en landbrugsejendom er bekendt med, at der altid skal foretages en fordeling af købesummen på for eksempel stuehus, driftsbygninger, maskiner, besætninger etc., men det er nok de færreste, der har gjort sig klart, hvor stor betydning denne fordeling kan have. Ofte sidder man tilbage med et indtryk af, at fordelingen foretages uden nærmere overvejelser fra de involverede parter og endda også ofte uden nærmere overvejelse fra involverede rådgivere.

Fordeling af købesummen er et krav efter loven

Pligten til at foretage fordeling af købesummen fremgår af Afskrivningslovens paragraf 45, stk. 2, hvorefter parterne i et af handelsdokumenterne (det vil oftest være i købsaftalen) skal foretage en fordeling af den samlede købesum (omregnet til kontant) og fordelingen skal omfatte driftsmidler, bygninger og installationer samt - men det er normalt mindre relevant for landbrugsejendomme - tillige kunst og eventuel goodwill.

For landbrugsejendomme skal fordelingen tillige vise stuehusets andel af overdragelsessummen, driftsbygningerne, jordværdien, beholdninger og værdi af eventuelle betalingsrettigheder, der medfølger. Landbrugsmaskiner værdiansættes normalt særskilt.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind